АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је сликарка Рада Селаковић

На данашњи дан, 17. новембра 1952. године у Београду је рођена сликарка Рада Селаковић.

Сликарство је дипломирала и магистрирала на Факултету ликовних уметности у Београду, те потом захваљујући стипендијама боравила у Грчкој и Сједињеним Државама.

Прву самосталну изложбу је приредила 1980. године, а затим их је имала још тридесет осам, како код нас тако и у иностранству – Грчкој, САД, Француској и Немачкој, док је групно излагала на више од три стотине изложби, почевши од 1975.

Њен опус обухвата слике, цртеже, графике, мозаике и друге радове изведене у различитим материјалима и техникама. За своје стваралаштво је добила многе награде и признања, од којих су Награда Петар Лубарда, награда Октобарског салона 1983, Златна палета УЛУС-а, Велики печат Графичког колектива само неке.

Рада Селаковић је умрла 22. септембра 2008. године Београду, а њена дела данас поред приватних збирки и галерија, красе Народни музеј у Београду, Музеј савремене уметности, Музеј града Београда и друге установе.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1882. године умро је писац, филолог, преводилац и велики поштовалац и борац за Вукове идеје и погледе Ђуро Даничић;
1908. године умро је књижевник и историчар Милан Ђ. Милићевић;
1929. године рођен је кошаркашки тренер Ранко Жеравица;
1930. године рођен је књижевник и академик Драгослав Михаиловић;
1945. године рођен је редитељ Срђан Карановић;
1960. године рођен је глумац Тихомир Станић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Предратни младенци
Претходни чланак

ПОВОЂАНИ И ПРВИЧЕ

Isidora_Sekulic_1
Наредни чланак

МИСАО ДАНА