AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je slikarka Milena Pavlović Barili

Na današnji dan, 5. novembra 1909. godine u braku italijanskog kompozitora, muzikologa i pesnika Bruna Barilija i srpske pijanistkinje Danice Pavlović, u Požarevcu je rođena Milena Pavlović Barili.

Školovala se u više gradova, poput Rima, Požarevca, Nice, Graca, a nižu gimnaziju je upisala u Beogradu.

Bila je slabog zdravlja, pa je uglavnom bila pod majčinim nadzorom. Još u  detinjstvu je pokazivala talenat u crtanju, a pošto je mnogo putovala rano je naučila i više stranih jezika.

Posle gimnazije i škole crtanja, upisala je studije slikarstva u Minhenu, nakon čega je boravila u Španiji, gde je uradila seriju slika iz španske svakodnevice, kao i u Londonu, Parizu i Rimu.

Družila se sa mnogim istaknutim umetnicima toga doba, poput slikara Đorđa de Kirika, Andrea Bretona i drugih, koji su nesumnjivo uticali na njen umetnički razvoj. U njenom stvaralaštvu su uočljivi različiti elementi, poput secesije sa svojim ornamentima i bojama, nadrealizma, magijskog realizma, pa čak i izvesni renesansni motivi. Bila je izraziti portretista, te je tako uradila više portreta svojih roditelja, muža i drugih poznatih ličnosti, ali i svojih autoportreta.

Izlagala je kako na grupnim izložbama u Beogradu i Požarevcu, tako i samostalno u istim gradovima ali i u Parizu, Rimu, Firenci, Njujorku i Vašingtonu. Uradila je preko 500 radova, među kojima i reklame i naslovnice za mnoge modne magazine kao što su Vogue, Harpers Bazar, Di Dame, Life i drugi, kao i kampanje za kozmetičke kompanije.

Bavila se takođe dizajnom i kostimografijom za baletske i pozorišne predstave, a pisala je i pesme na više jezika koje su uglavnom bajkovite i setne. Poslednje godine života je provela u SAD gde se i udala.

U našoj sredini je bila relativno nepoznata do sredine prošlog veka kada je Miodrag Protić praveći fundus Muzeja savremene umetnosti u Beogradu otkupio više njenih dela od Milenine majke, koja je tada u njenoj rodnoj kući u Požarevcu osnivala memorijalnu galeriju, i pisao eseje o njenom slikarstvu, kao i tadašnji direktor Narodnog muzeja, Lazar Trifunović.

Milena Pavlović Barili je umrla 6. marta 1945. godine, na dan rođenja slavnog Mikelanđela, a njena urna je pet godina nakon smrti preneta u Rim, gde je po majčinoj želji i u očevom prisustvu sahranjena.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1881. godine umro je novinar, istoričar, štampač i izdavač Danilo Medaković;
1923. godine rođena je operska pevačica Biserka Cvejić;
1926. godine umrla je prva žena doktor u Srbiji Draga Ljočić;
1929. godine umro je pisac Veljko Milićević;
1929. godine rođen je glumac Borivoje Bora Todorović;
1938. godine rođen je košarkaš Radivoj Korać;
1938. godine rođen je novinar i voditelj Milovan Ilić Minimaks;
1943. godine osnovan je TANJUG;
1955. godine rođena je glumica Ljiljana Blagojević;
1994. godine umro je muzičar i frontmen grupe EKV Milan Mladenović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

dejan cukic
Prethodni članak

Rođen je muzičar Dejan Cukić

anaivanovic4
Naredni članak

Rođena je teniserka Ana Ivanović