АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је сликарка Милена Павловић Барили

На данашњи дан, 5. новембра 1909. године у браку италијанског композитора, музиколога и песника Бруна Барилија и српске пијанисткиње Данице Павловић, у Пожаревцу је рођена Милена Павловић Барили.

Школовала се у више градова, попут Рима, Пожаревца, Нице, Граца, а нижу гимназију је уписала у Београду.

Била је слабог здравља, па је углавном била под мајчиним надзором. Још у  детињству је показивала таленат у цртању, а пошто је много путовала рано је научила и више страних језика.

После гимназије и школе цртања, уписала је студије сликарства у Минхену, након чега је боравила у Шпанији, где је урадила серију слика из шпанске свакодневице, као и у Лондону, Паризу и Риму.

Дружила се са многим истакнутим уметницима тога доба, попут сликара Ђорђа де Кирика, Андреа Бретона и других, који су несумњиво утицали на њен уметнички развој. У њеном стваралаштву су уочљиви различити елементи, попут сецесије са својим орнаментима и бојама, надреализма, магијског реализма, па чак и извесни ренесансни мотиви. Била је изразити портретиста, те је тако урадила више портрета својих родитеља, мужа и других познатих личности, али и својих аутопортрета.

Излагала је како на групним изложбама у Београду и Пожаревцу, тако и самостално у истим градовима али и у Паризу, Риму, Фиренци, Њујорку и Вашингтону. Урадила је преко 500 радова, међу којима и рекламе и насловнице за многе модне магазине као што су Vogue, Harpers Bazar, Di Dame, Life и други, као и кампање за козметичке компаније.

Бавила се такође дизајном и костимографијом за балетске и позоришне представе, а писала је и песме на више језика које су углавном бајковите и сетне. Последње године живота је провела у САД где се и удала.

У нашој средини је била релативно непозната до средине прошлог века када је Миодраг Протић правећи фундус Музеја савремене уметности у Београду откупио више њених дела од Миленине мајке, која је тада у њеној родној кући у Пожаревцу оснивала меморијалну галерију, и писао есеје о њеном сликарству, као и тадашњи директор Народног музеја, Лазар Трифуновић.

Милена Павловић Барили је умрла 6. марта 1945. године, на дан рођења славног Микеланђела, а њена урна је пет година након смрти пренета у Рим, где је по мајчиној жељи и у очевом присуству сахрањена.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1881. године умро је новинар, историчар, штампач и издавач Данило Медаковић;
1923. године рођена је оперска певачица Бисерка Цвејић;
1926. године умрла је прва жена доктор у Србији Драга Љочић;
1929. године умро је писац Вељко Милићевић;
1929. године рођен је глумац Боривоје Бора Тодоровић;
1938. године рођен је кошаркаш Радивој Кораћ;
1938. године рођен је новинар и водитељ Милован Илић Минимакс;
1943. године основан је ТАНЈУГ;
1955. године рођена је глумица Љиљана Благојевић;
1994. године умро је музичар и фронтмен групе ЕКВ Милан Младеновић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

dejan cukic
Претходни чланак

Рођен је музичар Дејан Цукић

anaivanovic4
Наредни чланак

Рођена је тенисерка Ана Ивановић