AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je šahistkinja i sudija Ljubica Živković

Na današnji dan, 25. septembra 1936. godine u Bukovcu je rođena šahistkinja, internacionalni majstor i sudija Ljubica Jocić, kasnije Živković.

Nakon osnovne škole u rodnom mestu, srednju školu je završila i potom radila u Novom Sadu, izuzev dve godine provedene u Sarajevu.

Šahom se bavila od detinjstva, a od 1959. je imala titulu šahovskog majstora. Više puta je pobeđivala na Ženskom prvenstvu Vojvodine, te učestvovala na drugim domaćim i međunarodnim turnirima, nastupala za reprezentaciju Jugoslavije i 1966. godine bila proglašena za internacionalnog majstora, što je tada bila najveća titula u ženskom šahu.

Pored Novosadskog šahovskog kluba, sa kojim je osvojila kup Jugoslavije, bila je i članica Sarajevskog ŠK, Spartaka iz Subotice i Železničara iz Inđije.

Takođe je bila i međunarodni šahovski sudija, kao i član mnogih šahovskih organa Vojvodine i Jugoslavije. Ljubica Živković je umrla 13. juna 2017. godine u Novom Sadu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1864. godine umro je slikar Jovan Popović;
1897. godine rođen je književnik Aleksandar Vučo;
1923. godine umro je pravnik i političar Đorđe Krasojević;
1939. godine umro je inženjer, profesor i gradonačelnik Beograda Kosta Glavinić;
1960. godine rođen je književnik i novinar Petar Lazić;
1991. godine umro je harmonikaš i kompozitor Miodrag Todorović Krnjevac;
1992. godine umro je Ivica Vdović, bubnjar bendova Suncokreti, Šarlo akrobata i Katarina II.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

ur
Prethodni članak

Stvorena je Užička republika

vojin_stojitsh_0
Naredni članak

Rođen je vajar i profesor Vojin Stojić