АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је шахисткиња и судија Љубица Живковић

На данашњи дан, 25. септембра 1936. године у Буковцу је рођена шахисткиња, интернационални мајстор и судија Љубица Јоцић, касније Живковић.

Након основне школе у родном месту, средњу школу је завршила и потом радила у Новом Саду, изузев две године проведене у Сарајеву.

Шахом се бавила од детињства, а од 1959. је имала титулу шаховског мајстора. Више пута је побеђивала на Женском првенству Војводине, те учествовала на другим домаћим и међународним турнирима, наступала за репрезентацију Југославије и 1966. године била проглашена за интернационалног мајстора, што је тада била највећа титула у женском шаху.

Поред Новосадског шаховског клуба, са којим је освојила куп Југославије, била је и чланица Сарајевског ШК, Спартака из Суботице и Железничара из Инђије.

Такође је била и међународни шаховски судија, као и члан многих шаховских органа Војводине и Југославије. Љубица Живковић је умрла 13. јуна 2017. године у Новом Саду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1864. године умро је сликар Јован Поповић;
1897. године рођен је књижевник Александар Вучо;
1923. године умро је правник и политичар Ђорђе Красојевић;
1939. године умро је инжењер, професор и градоначелник Београда Коста Главинић;
1960. године рођен је књижевник и новинар Петар Лазић;
1991. године умро је хармоникаш и композитор Миодраг Тодоровић Крњевац;
1992. године умро је Ивица Вдовић, бубњар бендова Сунцокрети, Шарло акробата и Катарина II.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

ur
Претходни чланак

Створена је Ужичка република

vojin_stojitsh_0
Наредни чланак

Рођен је вајар и професор Војин Стојић