AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je rukometašica Svetlana Kitić

Na današnji dan, 7. juna 1960. godine u Tuzli je rođena rukometašica Svetlana Kitić.

Rukometom je počela da se bavi u rodnom gradu, da bi sa petnaest godina iz tuzlanskog „Jedinstva“ prešla u beogradski Radnički, te ubrzo zaigrala i za reprezentaciju Jugoslavije.

Sa Radničkim je osvojila sve što se u ovom sportu može osvojiti, i to više puta. Bile su višestruki uzastopni šampioni Jugoslavije, osvajači kupa države, prvaci Evrope i osvajači Kupa pobednika kupova.

Sa reprezentacijom je učestvovala na tri Svetska prvenstva i dvema Olimpijskim igrama, i uz zlato sa Igara 1984. godine osvojila po još jedno srebro na oba takmičenja.

Godine 1988. je proglašena najboljom svetskom igračicom, dok je pre deset godina u izboru Svetske rukometne federacije proglašena i najboljom rukometašicom u istoriji.

Svetlana Kitić je po okončanju igračke karijere jedno vreme obavljala dužnost sportskog direktora ženske rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i potom svog bivšeg kluba Radničkog.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1840. godine počeo je redovni poštanski saobraćaj u Srbiji;
1933. godine rođen je književnik i akademik Slobodan Selenić;
1941. godine rođena je glumica Stanislava Pešić;
1960. godine rođen je reditelj, scenarista, filmski teoretičar, kritičar i upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Dinko Tucaković;
1974. godine u Ivanjici je puštena u rad prva zemaljska satelitska stanica u Jugoslaviji;
1980. godine osnovana je Zadužbina Miloša Crnjanskog.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Radoje_Domanovic
Prethodni članak

Radoje Domanović: Dve nesreće u istom danu!

jpeg
Naredni članak

Draga Olga, sada kako mi Bog da...