АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је рукометашица Светлана Китић

На данашњи дан, 7. јуна 1960. године у Тузли је рођена рукометашица Светлана Китић.

Рукометом је почела да се бави у родном граду, да би са петнаест година из тузланског „Јединства“ прешла у београдски Раднички, те убрзо заиграла и за репрезентацију Југославије.

Са Радничким је освојила све што се у овом спорту може освојити, и то више пута. Биле су вишеструки узастопни шампиони Југославије, освајачи купа државе, прваци Европе и освајачи Купа победника купова.

Са репрезентацијом је учествовала на три Светска првенства и двема Олимпијским играма, и уз злато са Игара 1984. године освојила по још једно сребро на оба такмичења.

Године 1988. је проглашена најбољом светском играчицом, док је пре десет година у избору Светске рукометне федерације проглашена и најбољом рукометашицом у историји.

Светлана Китић је по окончању играчке каријере једно време обављала дужност спортског директора женске рукометне репрезентације Босне и Херцеговине и потом свог бившег клуба Радничког.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1840. године почео је редовни поштански саобраћај у Србији;
1933. године рођен је књижевник и академик Слободан Селенић;
1941. године рођена је глумица Станислава Пешић;
1960. године рођен је редитељ, сценариста, филмски теоретичар, критичар и управник Музеја Југословенске кинотеке Динко Туцаковић;
1974. године у Ивањици је пуштена у рад прва земаљска сателитска станица у Југославији;
1980. године основана је Задужбина Милоша Црњанског.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Radoje_Domanovic
Претходни чланак

Радоје Домановић: Две несреће у истом дану!

jpeg
Наредни чланак

Драга Олга, сада како ми Бог да...