АктуелностиНа данашњи дан

Рођена је примабалерина и кореограф Лидија Пилипенко

На данашњи дан, 8. фебруара 1938. године у Лапову је рођена примабалерина Народног позоришта у Београду и кореограф Лидија Пилипенко.

Иако још без завршене Балетске школе Лујо Давичо, добијала је значајне деонице у балетима београдског Народног позоришта, у коме је по завршеној школи добила потом и стални ангажман. Као стипендиста Британског савета била је на специјализацији код чувене Нинет де Валоа у Лондону, а гостовала је и у многим градовима, међу којима су Токио, Осака, Париз, Единбург, Лозана, Венеција, Лајпциг, Беч, Каиро, Атина и други.

Од почетка осамдесетих година она поставља и кореографије, како у балетима тако и у операма, мјузиклима и на телевизији. Лидија Пилипенко је за свој рад добила и многобројне награде и признања, међу којима су више награда Народног позоришта, Орден заслуга за народ са сребрном звездом, Плакета Народног позоришта – Печат, Награда за животно дело УБУС-а, Награда Димитрије Парлић, Златни беочуг за трајни допринос култури Београда и друге, а такође је била и председник Школског одбора балетске школе Лујо Давичо и директор Балета Народног позоришта у више наврата.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1926. године рођена је глумица Радмила Савићевић;
1927. године рођен је спортски новинар Владан Стојаковић;
1933. године рођен је књижевник, новинар и политичар Бранислав Брана Црнчевић;
1947. године рођен је редитељ Љубиша Ристић;
2013. године умро је глумац Јосиф Татић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Лик Слободана Јовановића на новчаници од 5.000 динара
Претходни чланак

СУЂЕЊЕ СЛОБОДАНУ ЈОВАНОВИЋУ И ЊЕГОВА РЕХАБИЛИТАЦИЈА

11060166_590192934451411_3632436396348520643_n
Наредни чланак

Умро је новинар и водитељ Милован Илић Минимакс