AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je pevačica Merima Njegomir

Na današnji dan, 9. novembra 1953. godine u Zemunu je rođena pevačica Merima Njegomir, tada Kurtiš.

Pevanjem je počela da se bavi nakon završene srednje škole, a prve nastupe imala je u restoranu Citadela u Banovcima. Narednih pet godina nastupala je po mnogim restoranima i kafanama. Na jednom nastupu primetio ju je jedan od urednika Radio Beograda i pozvao je da uradi probne snimke. Sa orkestrom Zlatne strune počela je da sarađuje 1977. godine. Zatim je upoznala Tozovca, koji joj je komponovao prve pesme, pa je sledeće godine snimila svoj prvi album.

Do sada je snimila više od dvadeset albuma i singl-ploča, više od stotinu trajnih snimaka pesama za Radio Beograd i održala mnoštvo koncerata u zemlji i inostranstvu, takođe nastupajući i u beogradskom Kolarcu.

Merima Njegomir je dobitnica mnogih nagrada i priznanja, među kojima su Vukova nagrada za doprinos srpskoj kulturi, Zlatni mikrofon PGP RTS-a, Povelja udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike, Nagrada Carica Teodora, Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i druge, a osvojila je i više od dvadeset prvih nagrada na raznim festivalima.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1835. godine rođen je kompozitor Davorin Jenko, autor muzike srpske himne;
1918. godine jedinice srpske vojske ušle su u Novi Sad;
1941. godine umro je pisac Milovan Vidaković;
1955. godine rođena je Biljana Bilja Krstić, muzičar;
2005. godine umro je književnik, istoričar književnosti i profesor Univerziteta u Beogradu Miodrag Popović;
2014. godine umro je glumac Nikola Simić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

23231330_2056942047656359_1338932615278901592_n
Prethodni članak

Običaji: Ko je bio Sveti Dimitrije?

dandric
Naredni članak

Rođen je pisac, dramaturg i leksikograf Dragoslav Andrić