АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је певачица Мерима Његомир

На данашњи дан, 9. новембра 1953. године у Земуну је рођена певачица Мерима Његомир, тада Куртиш.

Певањем је почела да се бави након завршене средње школе, а прве наступе имала је у ресторану Цитадела у Бановцима. Наредних пет година наступала је по многим ресторанима и кафанама. На једном наступу приметио ју је један од уредника Радио Београда и позвао је да уради пробне снимке. Са оркестром Златне струне почела је да сарађује 1977. године. Затим је упознала Тозовца, који јој је компоновао прве песме, па је следеће године снимила свој први албум.

До сада је снимила више од двадесет албума и сингл-плоча, више од стотину трајних снимака песама за Радио Београд и одржала мноштво концерата у земљи и иностранству, такође наступајући и у београдском Коларцу.

Мерима Његомир је добитница многих награда и признања, међу којима су Вукова награда за допринос српској култури, Златни микрофон ПГП РТС-а, Повеља удружења музичара џеза, забавне и рок музике, Награда Царица Теодора, Златна значка Културно-просветне заједнице Србије и друге, а освојила је и више од двадесет првих награда на разним фестивалима.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1835. године рођен је композитор Даворин Јенко, аутор музике српске химне;
1918. године јединице српске војске ушле су у Нови Сад;
1941. године умро је писац Милован Видаковић;
1955. године рођена је Биљана Биља Крстић, музичар;
2005. године умро је књижевник, историчар књижевности и професор Универзитета у Београду Миодраг Поповић;
2014. године умро је глумац Никола Симић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

23231330_2056942047656359_1338932615278901592_n
Претходни чланак

Обичаји: Ко је био Свети Димитрије?

dandric
Наредни чланак

Рођен је писац, драматург и лексикограф Драгослав Андрић