AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je pevačica Esma Redžepova

Na današnji dan, 8. avgusta 1943. godine u Skoplju je rođena pevačica Esma Redžepova.

U detinjstvu je bila član folklornog društva, a sa trinaest godina je pobedila u pevanju na školskom takmičenju talenata za Radio Skoplje, nakon čega se uz dozvolu svojih roditelja pridružila harmonikašu i šefu orkestra Stevi Teodosievskom na turnejama, i ostala sa njim do kraja života.

Jedno vreme se školovala na Muzičkoj akademiji u Beogradu, ali ju je napustila nastavivši da nastupa i snima albume. Tokom karijere duge šest decenija, održala je više od 20 000 koncerata, od čega trećinu humanitarnih, snimila oko 600 pesama, više od 100 singlova, 20 albuma i šest filmova.

Pored romskog jezika je pevala i na srpskom, grčkom, turskom, hebrejskom i drugim jezicima, nastupajući širom sveta i pred broojnim svetskim liderima kao što su Josip Broz, Nikita Hruščov, Indira Gandi, Reza Pahlavi, Gadafi i drugi.

Sa suprugom je krajem šezdesetih godina osnovala muzičku školu za mlade i siromašne Rome, a tokom života su usvojili i zbrinuli čak četrdeset sedmoro dece.

Tri decenije su, do početka raspada Jugoslavije, živeli u Beogradu, da bi poslednjih četvrt veka provela u rodnom gradu.

Ona je kako za svoje pevanje, tako i za humanitarni rad dobila mnogobrojne nagrade i priznanja, među kojima su zvanje počasnog predsednika makedonskog Crvenog krsta, nagrda UNICEF-a, titula kraljice romske muzike na Festivalu romske muzike i pesme 1976. godine u Čandigaru u Indiji i druge, a bila je nominovana i za Nobelovu nagradu za mir.

Esma Redžepova je umrla 11. decembra 2016. godine u Skoplju i sahranjena je na gradskom groblju Butel.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1832. godine rođen je književnik i slikar Đura Jakšić;
1887. godine rođen je princ Đorđe Karađorđević;
1905. godine umro je sveštenik i istoričar Ilarion Ruvarac;
1929. godine umro je Arčibald Rajs, švajcarski kriminolog i prijatelj srpskog naroda;
1930. godine rođen je profesor književnosti, teatrolog i profesor Božidar Kovaček;
1930. godine umro je srpski glumac Čiča Ilija Stanojević;
1941. godine ubijen je Branko Krsmanović;
1947. godine osnovano je Beogradsko dramsko pozorište;
1953. godine rođena je i umrla glumica Gordana Kosanović;
2013. godine umro je reditelj i istoričar filma Dejan Kosanović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Prethodni članak

Rođen je glumac Svetislav Dinulović

FOTO: Dragan Cvetković
Naredni članak

Milosav Tešić: PLAVA GROBNICA – VIDO