АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је песникиња и новинар Даринка Јеврић

На данашњи дан, 21. октобра 1947. године у Глоћанима код Пећи је рођена песникиња и новинар Даринка Јеврић.

Након основне и средње и школе које је завршила у Пећи, књижевност је студирала у Приштини.

Радила је прво у Пећи, а потом четврт века била новинар културне рубрике приштинског Јединства, уредник поезије у часопису Стремљења и члан уредништва новосадске Сцене.

Прву књигу песама Додир лета је, заједно са Делетићем и Тодићем, објавила 1970. године, после које су уследиле и друге, све до последње, Псалм бездомника и друге песме, из 2006. године.

Такође је објавила и више од две стотине разговора са писцима, сликарима, глумцима и другим уметницима, а писала је и позоришну критику.

Песме су јој преведене на неколико страних језика, и имају своје место у различитим антологијама српске поезије.

За своје стваралаштво је добила многе награде и признања, међу којима су Вукова награда, Награда Смедеревске песничке јесени, Грачаничка повеља, Милица Стојадиновић Српкиња, Матићев шал и друге.

Даринка Јеврић, једна од ретких српских интелектуалаца која је остала на Кососву и после 1999, умрла је 16. фебруара 2007. године и сахрањена је у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1941. године немачка војска је починила један од највећих злочина у Другом светском рату, стрељавши у Крагујевцу хиљаде људи, жена и деце;
1944. године Крагујевац је ослобођен у Другом светском рату;
1947. године рођен је Младен Бата Вранешевић, члан групе Лабораторија звука;
2004. године умро је књижевник Велимир Милошевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

marko nikolic
Претходни чланак

Рођен је глумац Марко Николић

Milojevic_Borivoje
Наредни чланак

Умро је географ, професор и академик Боривоје Ж. Милојевић