АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је оперска певачица Радмила Бакочевић

На данашњи дан, 5. јануара 1933. године у селу Вичи рођена je оперска певачица Радмила Бакочевић.

Након школовања у Гучи и Чачку и учитељске школе коју је завршила у Ужицу уписала је средњу музичку школу у Београду, па дипломирала и магистрирала на Музичкој академији, усавршавајући потом соло певање на миланској Скали. Током каријере наступала je у свим важним оперским кућама на свету и учествовала на многим фестивалима, остваривши седамдесетак сопранских улога од лирско-колоратурног до изразито драмског фаха.

Радила је и као професор певања на неколико универзитета, а тренутно ради на Музичкој академији Универзитета уметности у Београду, где је једно време била и ректор.

Радмила Бакочевић је за свој рад добила многе домаће и стране награде и признања, међу којима су Октобарска награда града Београда, Седмојулска награда, Награда УМУС-а, Вукова награда, италијанска награда Targo d’oro и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1903. године рођен је диригент и композитор Милан Бајшански;
1935. године изашао је први број хумористично-сатиричног часописа Ошишани јеж;
1938. године рођен је књижевник и новинар Светозар Влајковић;
1942. године рођен је певач Звонко Богдан;
1947. године одигран је први фудбалски меч између Партизана и Црвене звезде, који је завршен резултатом 4:3 за црвено-беле;
1991. године умро је песник и академик Васко Попа;
2008. године умро је џез гитариста Војкан Ђоновић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

826031_darko-tanaskovic_ls
Претходни чланак

Рођен је филолог, оријенталиста и дипломата Дарко Танасковић

Гаврило Принцип из затворских дана
Наредни чланак

Живот Гаврила Принципа пре и после Сарајевског атентата