AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je operska pevačica Draga Spasić

Na današnji dan, 11. februara 1876. godine u Valjevu je, kao Stefanović, rođena operska pevačica Draga Spasić.

Nakon osnovne škole i četiri razreda gimnazije koje je pohađala u rodnom gradu, u Beogradu je završila učiteljsku školu i nekoliko godina radila kao učiteljica, posle čega je u Beču učila solo pevanje.

Sa dvadeset godina je debitovala u beogradskom Narodnom pozorištu, da bi već sledeće godine prešla u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu i tu postala jedna od najomiljenijih vojvođanskih glumica i operskih pevačica.

Godine 1908. se vratila u Beograd i, uz povremene boravke u inostranstvu radi usavršavanja i gostovanja, u Narodnom pozorištu ostala naredne skoro dve decenije.

Pored mnogih uloga koje je odigrala, najupečatljivija je bila u Koštani, a snimci sa njenim glasom iz te predstave s početka prošlog veka, ostali su do danas sačuvani na gramofonskim pločama.

Draga Spasić je umrla 29. jula 1938. godine u Beogradu. Po jedna beogradska i novosadska ulica danas nose njeno ime, dok se ispred Srpskog narodnog pozorišta nalazi bista ove umetnice.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1754. godine rođen je ustanik Tanasko Rajić;
1817. godine rođen je pesnik, pravnik i političar Jovan Subotić;
1901. godine umro je kralj Milan Obrenović;
1903. godine rođen je novinar Dušan Timotijević;
1954. godine rođena je glumica Zlata Petković;
1953. godine umro je slikar Uroš Predić;
1967. godine umro je slikar, jedan od osnivača i prvih nastavnika Akademije likovnih umetnosti u Beogradu Milo Milunović;
1993. godine umrla je pesnikinja, književnica i akademik Desanka Maksimović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

lukijan
Prethodni članak

Umro je slikar, grafičar i profesor Aleksandar Luković Lukijan

135-Velika-pivara
Naredni članak

Završena je „Svetoandrejska skupština”