АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је оперска певачица Драга Спасић

На данашњи дан, 11. фебруара 1876. године у Ваљеву је, као Стефановић, рођена оперска певачица Драга Спасић.

Након основне школе и четири разреда гимназије које је похађала у родном граду, у Београду је завршила учитељску школу и неколико година радила као учитељица, после чега је у Бечу учила соло певање.

Са двадесет година је дебитовала у београдском Народном позоришту, да би већ следеће године прешла у Српско народно позориште у Новом Саду и ту постала једна од најомиљенијих војвођанских глумица и оперских певачица.

Године 1908. се вратила у Београд и, уз повремене боравке у иностранству ради усавршавања и гостовања, у Народном позоришту остала наредне скоро две деценије.

Поред многих улога које је одиграла, најупечатљивија је била у Коштани, а снимци са њеним гласом из те представе с почетка прошлог века, остали су до данас сачувани на грамофонским плочама.

Драга Спасић је умрла 29. јула 1938. године у Београду. По једна београдска и новосадска улица данас носе њено име, док се испред Српског народног позоришта налази биста ове уметнице.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1754. године рођен је устаник Танаско Рајић;
1817. године рођен је песник, правник и политичар Јован Суботић;
1901. године умро је краљ Милан Обреновић;
1903. године рођен је новинар Душан Тимотијевић;
1954. године рођена је глумица Злата Петковић;
1953. године умро је сликар Урош Предић;
1967. године умро је сликар, један од оснивача и првих наставника Академије ликовних уметности у Београду Мило Милуновић;
1993. године умрла је песникиња, књижевница и академик Десанка Максимовић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

lukijan
Претходни чланак

Умро је сликар, графичар и професор Александар Луковић Лукијан

135-Velika-pivara
Наредни чланак

Завршена је „Светоандрејска скупштина”