АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је новинарка и уредница Програма за децу и младе ТВ Београд, Донка Шпичек

На данашњи дан, 6. децембра 1933. године у Београду је рођена новинарка и уредница Програма за децу и младе ТВ Београд, Донка Шпичек. Након завршене гимназије, дипломирала је руски језик и књижевност на Вишој педагошкој школи и продукцију на Факултету драмских уметности у Београду. Радила је потом као наставник у основној школи и главни и одговорни уредник редакције „Сусрети четвртком“, те била део радне групе Програма за децу и младе Евровизије као представник Југословенске радио-телевизије. Била је и оперативни директор Позоришта „Бошко Буха“, као и један од твораца манифестације „Радост Европе“, те обнављања музичког фестивала „Дечје београдско пролеће“. Радећи као уредница редакције за децу и младе у ТВ Београд осмислила је и реализовала многе квалитетне културно-образовне програме, и током живота добила многобројне награде и признања, мећу којима су Плакета УНИЦЕФ-а, „Златни беочуг Београда“, „Змајева награда“ и друге. Донка Шпичек преминула је 9. јула ове, 2016, године и сахрањена је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1833. године рођен је правник, лекар и песник Јован Јовановић Змај;
1878. године рођен је новинар и политичар, један од вођа радничког покрета и један од оснивача Српске социјалдемократске странке, Радован Драговић;
1890. године рођен је ботаничар, књижевник, професор Универзитета у Београду и академик Стеван Јаковљевић;
1890. године рођен је хемичар Александар М. Леко.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

250px-milos_djuric
Претходни чланак

Умро је филолог, профсор и академик Милош Ђурић

490x370_deklaracija
Наредни чланак

Народна скупштина Краљевине Србије усвојила је Нишку декларацију