AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je muzikolog i profesor Stana Đurić Klajn

Na današnji dan, 5. maja 1905. godine u Beogradu je rođena muzikolog i profesor Stana Đurić Klajn.

Nakon što je u rodnom gradu završila nižu muzičku školu, školovanje je nastavila u Parizu, gde je pored klavira završila i Tečaj francuske civilizacije na Sorboni.

Po povratku u zmelju je nastupala kao pijanistkinja u mnogim gradovima, postala član Organizacionog odbora Kolarčevog narodnog univerziteta i učestvovala kao izvođač i predavač u radu mnogih časova na ovoj ustanovi.

Takođe je uređivala muzičke časopise Zvuk i Muzički glasnik sa ciljem da javnost upozna sa dostignućima i tendencijama u oblasti muzičkog stvaralaštva.

Od 1937. do 1945. godine je bila profesor Muzičke škole Stanković, a potom od 1950. docent, te profesor Istorije muzike na Muzičkoj akademiji u Beogradu, kao i sekretar, naučni saradnik i direktor Muzikološkog instituta SANU do sredine sedamdesetih godina.

Pored brojnih tekstova, rasprava i studija, objavila je i delo Razvoj muzičke umetnosti u Srbiji, jednu od prvih istorija srpske muzike koja polazi od najstarijih poznatih podataka i spomenika, pa do savremenog doba.

Bila je učesnik brojnih naučnih skupova i jedna od najznačajnijih domaćih muzičkih leksikografa, enciklopedista i prevodilaca, koja je za svoj rad dobila mnoge nagrade i priznanja, među kojima su Oktobarska nagrada grada Beograda, Sedmojulska nagrada za životno delo i druge.

Stana Đurić Klajn je umrla 18. februara 1986. godine u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1824. godine rođen je književnik, prevodilac i učitelj Đorđe Rajković;
1824. godine rođen je statističar i meteorolog Vladimir Jakšić;
1883. godine rođen je kompozitor Petar Konjović;
1947. godine rođen je kompozitor i dirigent Vojislav Vojkan Borisavljević;
2001. godine umro je vajar i profesor Vojin Stojić;
2014. godine umro je reditelj, scenarista i glumac Timoti Džon Bajford.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

330px-Sveti_Uros_Car_Srpski,_Nova_iskra_(1899)
Prethodni članak

CAR UROŠ (1355–1371)

bristol-karadjordjeva-300x195
Naredni članak

KAFANA „LIMAN NA SAVI”