АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је музиколог и професор Стана Ђурић Клајн

На данашњи дан, 5. маја 1905. године у Београду је рођена музиколог и професор Стана Ђурић Клајн.

Након што је у родном граду завршила нижу музичку школу, школовање је наставила у Паризу, где је поред клавира завршила и Течај француске цивилизације на Сорбони.

По повратку у змељу је наступала као пијанисткиња у многим градовима, постала члан Организационог одбора Коларчевог народног универзитета и учествовала као извођач и предавач у раду многих часова на овој установи.

Такође је уређивала музичке часописе Звук и Музички гласник са циљем да јавност упозна са достигнућима и тенденцијама у области музичког стваралаштва.

Од 1937. до 1945. године је била професор Музичке школе Станковић, а потом од 1950. доцент, те професор Историје музике на Музичкој академији у Београду, као и секретар, научни сарадник и директор Музиколошког института САНУ до средине седамдесетих година.

Поред бројних текстова, расправа и студија, објавила је и дело Развој музичке уметности у Србији, једну од првих историја српске музике која полази од најстаријих познатих података и споменика, па до савременог доба.

Била је учесник бројних научних скупова и једна од најзначајнијих домаћих музичких лексикографа, енциклопедиста и преводилаца, која је за свој рад добила многе награде и признања, међу којима су Октобарска награда града Београда, Седмојулска награда за животно дело и друге.

Стана Ђурић Клајн је умрла 18. фебруара 1986. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1824. године рођен је књижевник, преводилац и учитељ Ђорђе Рајковић;
1824. године рођен је статистичар и метеоролог Владимир Јакшић;
1883. године рођен је композитор Петар Коњовић;
1947. године рођен је композитор и диригент Војислав Војкан Борисављевић;
2001. године умро је вајар и професор Војин Стојић;
2014. године умро је редитељ, сценариста и глумац Тимоти Џон Бајфорд.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

330px-Sveti_Uros_Car_Srpski,_Nova_iskra_(1899)
Претходни чланак

ЦАР УРОШ (1355–1371)

bristol-karadjordjeva-300x195
Наредни чланак

КАФАНА „ЛИМАН НА САВИ”