AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je kraljica Marija Karađorđević

Na današnji dan, 9. januara 1900. godine u Goti u Nemačkoj je rođena buduća kraljica Marija Karađorđević. Bila je druga kći rumunskog kralja Ferdinanda Hoencolerna i rumunske kraljice Marije, princeze od Velike Britanije i Irske.

Bila je veoma obrazovana i u rodbinskim vezama sa svim evropskim porodicama, a za kralja Aleksandra Karađorđevića se udala 8. juna 1922. godine u Beogradu.

U braku koji je trajao dvanaest godina, dobili su tri sina – Petra, Tomislava i Andreja. Nakon što je postala udovica, 1934. godine, ostala je u Jugoslaviji do Drugog svetskog rata, brinući se o deci i spremajući najstarijeg sina za preuzimanje krune.

Aprila 1941. godine je otišla u Britaniju i tamo ostala do kraja života. Živela je povučeno, uglavnom na svom imanju u Kentu, a tokom rata je redovno slala humanitarnu pomoć.

I nakon rata je ostala izvan politike, baveći se često humanitarnim radom, učeći slikanje i obrađujući zemlju.

Dve godine pred smrt, Šarl de Gol ju je odlikovao velikim krstom Ordena legije časti. Kraljica Marija Karađorđević je umrla u svom stanu u Londonu, 22. juna 1961. godine, a nakon opela u tamošnjoj srpskoj crkvi Svetog Save, koju je svesrdno donirala, sahranjena je na groblju Frogmor u Vindzoru, da bi 2013. godine njeni posmrtni ostaci bili ekshumirani, preneti u Srbiju i sahranjeni u kripti Crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1856. godine rođen je kompozitor i muzički pedagog Stevan Stojanović Mokranjac;
1928. godine rođen je vajar Slavoljub Vava Stanković;
1930. godine rođen je novinar Dragoljub Dragan Nikitović;
1933. godine rođena je Milica Manojlović, osnivač hora Kolibri;
1971. godine počeo je prvi FEST;
1992. godine nastala je Republika Srpska;
2015. godine umro je književnik Mladen Markov.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

sujica
Prethodni članak

Rođen je pesnik Božidar Šujica

Mija-Aleksic
Naredni članak

Kako je Mija Aleksić preživeo streljanje u Kragujevcu