АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је краљица Марија Карађорђевић

На данашњи дан, 9. јануара 1900. године у Готи у Немачкој је рођена будућа краљица Марија Карађорђевић. Била је друга кћи румунског краља Фердинанда Хоенцолерна и румунске краљице Марије, принцезе од Велике Британије и Ирске.

Била је веома образована и у родбинским везама са свим европским породицама, а за краља Александра Карађорђевића се удала 8. јуна 1922. године у Београду.

У браку који је трајао дванаест година, добили су три сина – Петра, Томислава и Андреја. Након што је постала удовица, 1934. године, остала је у Југославији до Другог светског рата, бринући се о деци и спремајући најстаријег сина за преузимање круне.

Априла 1941. године је отишла у Британију и тамо остала до краја живота. Живела је повучено, углавном на свом имању у Кенту, а током рата је редовно слала хуманитарну помоћ.

И након рата је остала изван политике, бавећи се често хуманитарним радом, учећи сликање и обрађујући земљу.

Две године пред смрт, Шарл де Гол ју је одликовао великим крстом Ордена легије части. Краљица Марија Карађорђевић је умрла у свом стану у Лондону, 22. јуна 1961. године, а након опела у тамошњој српској цркви Светог Саве, коју је свесрдно донирала, сахрањена је на гробљу Фрогмор у Виндзору, да би 2013. године њени посмртни остаци били ексхумирани, пренети у Србију и сахрањени у крипти Цркве Светог Ђорђа на Опленцу.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1856. године рођен је композитор и музички педагог Стеван Стојановић Мокрањац;
1928. године рођен је вајар Славољуб Вава Станковић;
1930. године рођен је новинар Драгољуб Драган Никитовић;
1933. године рођена је Милица Манојловић, оснивач хора Колибри;
1971. године почео је први ФЕСТ;
1992. године настала је Република Српска;
2015. године умро је књижевник Младен Марков.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

sujica
Претходни чланак

Рођен је песник Божидар Шујица

Mija-Aleksic
Наредни чланак

Како је Мија Алексић преживео стрељање у Крагујевцу