АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је композиторка, диригент и академик Љубица Марић

На данашњи дан, 18. марта 1909. године у Крагујевцу је рођена прва српска композиторка, једна од првих жена диригената у Европи и академик Љубица Марић.

Од 1911. године је живела у Београду, а виолину је почела да учи у музичкој школи са једанаест година. Препознавши њен таленат Јосип Славенски је одлучио да јој даје и часове композиције, те је она 1929. године дипломирала и на виолини и на компоновању, поставши тиме прва Српкиња са дипломом из композиције.

Студије музике је наставила у Прагу, на Мајсторској школи Прашког конзерваторијума, где је композицију учила у класи Јозефа Сука, виолину код Маржака, а дириговање код Долежила и Николаја Малка.

Ту је дипломирала 1932. године и тако постала једна од првих жена диригената у Европи и прва жена која је дириговала Симфонијским оркестром Чешког радија. Након тога је учествовала на фестивалу у Амстердаму, где ју је запазио и немачки диригент Херман Шерхен, који ју је затим позвао да уз Белу Бартока и друге чувене композиторе тог доба учествује на фестивалу у Стразбуру, на ком је дириговала своју Музику за оркестар.

Ипак, пошто је била једна од потписница манифеста Војислава Вучковића, којим је између осталог осуђена и уметничка политика Шерхеновог фестивала, изгубила је Шерхенову подршку и вратила се у Југославију.

Боравила је у Београду и Загребу, и била праћена и хапшена због сарадње са Вучковићем, те се 1936. године поново обрела у Прагу и уписала специјалистичке студије код Алојза Хабе на Одељењу за микротоналну музику Државног конзерваторијума.

Иако је имала понуду да остане ту као асистент, Љубица се 1938. године ипак вратила у своју земљу. До 1945. је била професор у Музичкој школи Станковић, а затим од 1945. до 1967. године доцент и професор Музичке академије у Београду.

Једно време је била секретар Удружења композитора Србије, а постала је и редовни члан САНУ. Позната је и по томе што је била први композитор који је од мелодија црквене музике византијског порекла обликовала мелодијску и хармонску структуру нелитургијских дела, остваривши и оригиналну синтезу средњовековне музике и авангардних искустава музике XX века.

Поред компоновања, она се читавог живота бавила и сликањем, вајањем и писањем кратких поетско-филозофских текстова у форми таблица, које је као и приче, преписивала руком у неколико примерака и поклањала пријатељима.

Љубица Марић је умрла је 17. септембра 2003. године у Београду, а Унеско је 2009. годину, као стогодишњицу њеног рођења, уврстио у свој календар значајних годишњица, па је те године одржан низ концерата на којима су изведена дела ове уметнице, објављени су компакт-дискови са њеним композицијама, одржане су изложбе, међународни скупови о њеном стваралаштву, док јој је на згради у којој је живела у Београду откривена спомен-плоча.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1780. године рођен је кнез Милош Обреновић;
1924. године рођен је композитор и диригент Војислав-Бубиша Симић;
1956. године умро је владика Николај Велимировић;
1987. године умро је фудбалер, тренер, професор Милорад Арсенијевић;
2000. године умрла је примабалерина Јелена Шантић;
2005. године умро је књижевник и издавач Огњен Лакићевић;
2008. године умро је глумац Живојин Миленковић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

pouke-sveti-justin-celijski-24
Претходни чланак

Свети Јустин: ВИДОВДАНСКА ЕТИКА О НЕБЕСКОМ ЦАРСТВУ

Suvodol,_1809
Наредни чланак

ЈОВАН САВА: Не бих ти се предао да нас ниси мушки добио