AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je kompozitor i pisac Ivana Stefanović

Na današnji dan, 14. septembra 1948. godine u Beogradu je rođena kompozitor i pisac Ivana Stefanović.

Studije kompozicije je završila na beogradskom Fakultetu muzičke umetnosti, u klasi Enrika Josifa, a pored toga je studirala i violinu u klasi Aleksandra Pavlovića.

Kao stipendista francuske vlade, usavršavala se na pariskom Institutu za istraživanje i koordinaciju akustike i muzike.

Prvi javni koncert na kome su predstavljene njene kompozicije je održan 1966. godine u Beogradu, posle čega su joj muzičke i radiofonske kompozicije izvođene širom sveta, a pored toga je napisala muziku i za više od četrdeset pozorišnih komada, radivši, pored ostalih, za beogradsko Narodno pozorište, JDP, Atelje 212 i Zvezdara teatar.

Od 1968. godine je radila u Radio Beogradu, uporedo sarađujući sa Televizijom Beograd i baveći se radiofonijom i drugim graničnim muzičkim oblastima.

Pored članstva u različitim udruženjima, savetima i odborima, bila je višegodišnji umetnički direktor BEMUS-a, predsednica Udruženja kompozitora Srbije, državni sekretar Ministarstva informisanja Republike Srbije i jedna od pokretača festivala Međunarodna tribina kompozitora.

Svoje tekstove o muzici i kulturi objavljuje u brojnim listovima i novinama, a do sada je objavila i nekoliko knjiga, ne samo o muzici.

Ivana Stefanović je jedno vreme predavala i na Fakultetu muzičke umetnosti, dok je za svoj rad dobila mnoge nagrade i priznanja, među kojima su Sterijina nagrada, Stevan Mokranjac, Miloš Crnjanski i druge.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1842. godine Aleksandar Karađorđević je izabran za kneza Srbije;
1914. godine poginuo je osnivač lista Politika Vladislav Ribnikar;
1941. godine rođen je novinar i publicista Bogdan Tirnanić;
1976. godine umro je knez Pavle Karađorđević;
2001. godine umrla je glumica Olga Ivanović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Dusan_Trifunovic_(1933-2006)
Prethodni članak

Rođen je književnik, pesnik i TV autor Duško Trifunović

Stevan_Kragujevic,_Stevan_Raičković,_kraj_spomenika_akademiku_i_piscu_Stevanu_Sremcu,_Senta_juli_1995
Naredni članak

STEVAN RAIČKOVIĆ: STIHOVI NA PIJACI „ZELENI VENAC”