АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је композитор и писац Ивана Стефановић

На данашњи дан, 14. септембра 1948. године у Београду је рођена композитор и писац Ивана Стефановић.

Студије композиције је завршила на београдском Факултету музичке уметности, у класи Енрика Јосифа, а поред тога је студирала и виолину у класи Александра Павловића.

Као стипендиста француске владе, усавршавала се на париском Институту за истраживање и координацију акустике и музике.

Први јавни концерт на коме су представљене њене композиције је одржан 1966. године у Београду, после чега су јој музичке и радиофонске композиције извођене широм света, а поред тога је написала музику и за више од четрдесет позоришних комада, радивши, поред осталих, за београдско Народно позориште, ЈДП, Атеље 212 и Звездара театар.

Од 1968. године је радила у Радио Београду, упоредо сарађујући са Телевизијом Београд и бавећи се радиофонијом и другим граничним музичким областима.

Поред чланства у различитим удружењима, саветима и одборима, била је вишегодишњи уметнички директор БЕМУС-а, председница Удружења композитора Србије, државни секретар Министарства информисања Републике Србије и једна од покретача фестивала Међународна трибина композитора.

Своје текстове о музици и култури објављује у бројним листовима и новинама, а до сада је објавила и неколико књига, не само о музици.

Ивана Стефановић је једно време предавала и на Факултету музичке уметности, док је за свој рад добила многе награде и признања, међу којима су Стеријина награда, Стеван Мокрањац, Милош Црњански и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1842. године Александар Карађорђевић је изабран за кнеза Србије;
1914. године погинуо је оснивач листа Политика Владислав Рибникар;
1941. године рођен је новинар и публициста Богдан Тирнанић;
1976. године умро је кнез Павле Карађорђевић;
2001. године умрла је глумица Олга Ивановић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Dusan_Trifunovic_(1933-2006)
Претходни чланак

Рођен је књижевник, песник и ТВ аутор Душко Трифуновић

Stevan_Kragujevic,_Stevan_Raičković,_kraj_spomenika_akademiku_i_piscu_Stevanu_Sremcu,_Senta_juli_1995
Наредни чланак

СТЕВАН РАИЧКОВИЋ: СТИХОВИ НА ПИЈАЦИ „ЗЕЛЕНИ ВЕНАЦ”