AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je književnica i novinarka Milica Jakovljević ‒ Mir-Jam

Na današnji dan, 22. aprila 1887. godine u Jagodini je rođena književnica i novinarka Milica Jakovljević ‒ Mir-Jam.

Detinjstvo je provela u Kragujevcu, gde joj je otac činovnik dobio službu, a nakon završene Učiteljske škole 1907. godine postala je seoska učiteljica u Krivom Viru. Posle Prvog svetskog rata doselila se u Beograd i 1921. godine je počela da se bavi novinarstvom. Pisala je za listove Novosti i Nedeljne ilustracije, a 1939. godine izvedena je i njena predstava Tamo daleko, u kojoj je glavnu ulogu igrala Žanka Stokić.

Njeni ljubavni romani u nastavcima bili su među najčitanijim člancima tridestih godina prošlog veka kod nas, a potpisivala ih je sa „Mir Jamˮ. Tokom Drugog svetskog rata odbila je da sarađuje sa Nemcima, te je zatim imala pauzu u bavljenju novinarstvom, zbog čega je po oslobođenju, mada je pokušavala da piše u Glasu, izgubila status novinara, a smatrajući njeno pisanje buržujskim i sladunjavim, odbijena joj je i molba za zaposlenjem.

Milica Jakovljević umrla je 22. decembra 1952. godine u Beogradu, a vest o njenoj smrti nije objavljena ni u jednim novinama iako je pre rata bila jedna od malobrojnih žena u Udruženju novinara Srbije.

Nedavno je snimljeno nekoliko serija po njenim romanima, a u monografiji o dva veka srpskog novinarstva uvrštena je u sto najznačajnijih naših novinara, zajedno sa još samo dve žene ‒ Magom Magazinović i Desom Glišić.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1938. godine umro je kompozitor Vladimir Đorđević;
1968. godine umro je književnik i novinar Milorad Panić Surep;
2002. godine preminula je rediteljka Soja Jovanović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

shopping-3225130_960_720
Prethodni članak

U POČETKU BEŠE REČ

Naredni članak

Umro je istoričar novinarstva i profesor Mihailo Bjelica