АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је књижевница и новинарка Милица Јаковљевић ‒ Мир-Јам

На данашњи дан, 22. априла 1887. године у Јагодини је рођена књижевница и новинарка Милица Јаковљевић ‒ Мир-Јам.

Детињство је провела у Крагујевцу, где јој је отац чиновник добио службу, а након завршене Учитељске школе 1907. године постала је сеоска учитељица у Кривом Виру. После Првог светског рата доселила се у Београд и 1921. године је почела да се бави новинарством. Писала је за листове Новости и Недељне илустрације, а 1939. године изведена је и њена представа Тамо далеко, у којој је главну улогу играла Жанка Стокић.

Њени љубавни романи у наставцима били су међу најчитанијим чланцима тридестих година прошлог века код нас, а потписивала их је са „Мир Јамˮ. Током Другог светског рата одбила је да сарађује са Немцима, те је затим имала паузу у бављењу новинарством, због чега је по ослобођењу, мада је покушавала да пише у Гласу, изгубила статус новинара, а сматрајући њено писање буржујским и сладуњавим, одбијена јој је и молба за запослењем.

Милица Јаковљевић умрла је 22. децембра 1952. године у Београду, а вест о њеној смрти није објављена ни у једним новинама иако је пре рата била једна од малобројних жена у Удружењу новинара Србије.

Недавно је снимљено неколико серија по њеним романима, а у монографији о два века српског новинарства уврштена је у сто најзначајнијих наших новинара, заједно са још само две жене ‒ Магом Магазиновић и Десом Глишић.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1938. године умро је композитор Владимир Ђорђевић;
1968. године умро је књижевник и новинар Милорад Панић Суреп;
2002. године преминула је редитељка Соја Јовановић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

shopping-3225130_960_720
Претходни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ

Наредни чланак

Умро је историчар новинарства и професор Михаило Бјелица