АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је књижевница Мирјана Стефановић

На данашњи дан, 24. октобра 1939. године у Нишу је рођена књижевница Мирјана Стефановић.

Школовала се у Новом Саду, Београду и Делхију у Индији, поставши магистар енглеске књижевности.

Радила је као новинар на Трећем програму Радио-Београда, била редактор у Дечијој редакцији, уредница у Нолиту, оснивач библиотеке Распуст, главна уредница едиције Прва књига Матице српске и члан редакције Летописа.

Њен стваралчки опус чине песме, приче, романи, књиге за децу и драмски текстови, а такође је са енглеског језика на српски превела и неколико индијских романа.

Мирјана Стефановић је за своја дела, која су уврштена у више антологија, добила многа признања и награде, међу којима су награда Политикиног забавника, Змајевих дечјих игара, Десанка Максимовић, Златни кључ Смедерева и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1891. године рођен је револуционар и совјетски обавештајац Мустафа Голубић;
1907. године умро је српски новинар, писац и један од оснивача и вођа Народне радикалне странке Пера Тодоровић;
1912. године завршена је Кумановска битка;
1929. године рођен је виолиниста, диригент и професор Александар Павловић;
1959. године умро је лекар офталмолог, оснивач Очне клинике, редовни професор Медицинског факултета у Београду и академик Ђорђе Нешић;
1961. године умро је политичар, правник, економиста, професор универзитета, министар финансија у три наврата, председник владе Краљевине Југославије и председник Југословенске радикалне заједнице Милан Стојадиновић;
1976. године умро је историчар, професор и академик Георгије Острогорски.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

ФОТО: Википедија
Претходни чланак

ЉУБИЧИЦА

Screenshot_1
Наредни чланак

Свети владика Николај: РЕЧИ ГОСПОДЊЕ