AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je književnica Danica Marković

Na današnji dan, 12. oktobra 1879. godine u Čačku je rođena književnica Danica Marković. Već naredne godine sa porodicom se preselila u Beograd, gde je potom završila Višu žensku školu, pa upisala studije srpskog jezika, istorije i filozofije, koje je nažalost, zbog loše materijalne situacije, morala da prekine. Tako je 1897. godine počela da radi kao učiteljica, prvo u osnovnoj školi na Vračaru, pa na Paliluli, zatim u Resniku, Velikoj Ivanči i Vraniću. Uporedo sa tim pisala je i poeziju i objavljivala svoje stihove u različitim listovima, poput „Zvezde“ Janka Veselinovića, da bi joj prva zbirka pesama, „Trenuci“, bila objavljena 1904. godine. Njena poezija se odlikuje iskrenošću, a kroz njene pesme provejava tuga, pesimizam, bol i izvesna uznemirenost, po čemu je bliska Vojislavu Iliću. Između dva rata, 1928. godine, Srpska književna zadruga objavila joj je knjigu „Trenuci i raspoloženja“, a „Politika“ i drugi listovi njene pripovedačke tekstove. No, i pored toga što je imala još mnogo toga da kaže, „Srpska orhideja“, kako su Danicu nazivali, preminula je od tuberkuloze 9. jula 1932. godine u Beogradu i sahranjena je na Novom groblju, a njeno ime danas nose ulice u nekoliko naših gradova.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1873. godine rođena je slikarka Nadežda Petrović;
1897. godine u Beograd su iz Beča preneti posmrtni ostaci Vuka Stefanovića Karadžića i sahranjeni u porti Saborne crkve, gde i danas počivaju;
1915. godine umro je lekar, političar i ministar finansija Lazar Paču;
1938. godine rođen je pravnik, violinista i kompozitor, Miutin Popović Zahar;
1944. godine započela je Beogradska operacija, kojom je Beograd oslobođen od nemačkih okupatora;
2013. godine preminuo je reditelj Jovan Ristić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

zdravko-velimirovic
Prethodni članak

Rođen je reditelj, scenarista i profesor Zdravko Velimirović

dusan-makavejev_002
Naredni članak

Rođen je reditelj i scenarista Dušan Makavejev