АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је књижевница Даница Марковић

На данашњи дан, 12. октобра 1879. године у Чачку је рођена књижевница Даница Марковић. Већ наредне године са породицом се преселила у Београд, где је потом завршила Вишу женску школу, па уписала студије српског језика, историје и филозофије, које је нажалост, због лоше материјалне ситуације, морала да прекине. Тако је 1897. године почела да ради као учитељица, прво у основној школи на Врачару, па на Палилули, затим у Реснику, Великој Иванчи и Вранићу. Упоредо са тим писала је и поезију и објављивала своје стихове у различитим листовима, попут „Звезде“ Јанка Веселиновића, да би јој прва збирка песама, „Тренуци“, била објављена 1904. године. Њена поезија се одликује искреношћу, а кроз њене песме провејава туга, песимизам, бол и извесна узнемиреност, по чему је блиска Војиславу Илићу. Између два рата, 1928. године, Српска књижевна задруга објавила јој је књигу „Тренуци и расположења“, а „Политика“ и други листови њене приповедачке текстове. Но, и поред тога што је имала још много тога да каже, „Српска орхидеја“, како су Даницу називали, преминула је од туберкулозе 9. јула 1932. године у Београду и сахрањена је на Новом гробљу, а њено име данас носе улице у неколико наших градова.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1873. године рођена је сликарка Надежда Петровић;
1897. године у Београд су из Беча пренети посмртни остаци Вука Стефановића Караџића и сахрањени у порти Саборне цркве, где и данас почивају;
1915. године умро је лекар, политичар и министар финансија Лазар Пачу;
1938. године рођен је правник, виолиниста и композитор, Миутин Поповић Захар;
1944. године започела је Београдска операција, којом је Београд ослобођен од немачких окупатора;
2013. године преминуо је редитељ Јован Ристић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

zdravko-velimirovic
Претходни чланак

Рођен је редитељ, сценариста и професор Здравко Велимировић

dusan-makavejev_002
Наредни чланак

Рођен је редитељ и сценариста Душан Макавејев