AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je književnica Danica Marković

Na današnji dan, 12. oktobra 1879. godine u Čačku je rođena književnica Danica Marković.

Već naredne godine sa porodicom se preselila u Beograd, gde je potom završila Višu žensku školu, pa upisala studije srpskog jezika, istorije i filozofije, koje je, nažalost, zbog loše materijalne situacije, morala da prekine.

Tako je 1897. godine počela da radi kao učiteljica, prvo u osnovnoj školi na Vračaru, pa na Paliluli, zatim u Resniku, Velikoj Ivanči i Vraniću.

Uporedo sa tim pisala je i poeziju i objavljivala svoje stihove u različitim listovima, poput Zvezde Janka Veselinovića, da bi joj prva zbirka pesama Trenuci bila objavljena 1904. godine.

Njena poezija se odlikuje iskrenošću , a kroz njene pesme provejava tuga, pesimizam, bol i izvesna uznemirenost, po čemu je bliska Vojislavu Iliću.

Između dva rata, 1928. godine, Srpska književna zadruga objavila joj je knjigu Trenuci i raspoloženja, a Politika i drugi listovi njene pripovedačke tekstove. No, i pored toga što je imala još mnogo toga da kaže, „Srpska orhideja”, kako su Danicu nazivali, preminula je od tuberkuloze 9. jula 1932. godine u Beogradu i sahranjena je na Novom groblju, a njeno ime danas nose ulice u nekoliko naših gradova.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1873. godine rođena je slikarka Nadežda Petrović;
1897. godine  u Beograd su iz Beča preneti posmrtni ostaci Vuka Stefanovića Karadžića i sahranjeni u porti Saborne crkve, gde i danas počivaju;
1915. godine umro je lekar, političar i ministar finansija Lazar Paču;
1938. godine rođen je pravnik, violinista i kompozitor Milutin Popović Zahar;
2013. godine preminuo je reditelj Jovan Ristić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Prvi srpski kralj Mihajlo Vojislavljević, ktitorski portret iz Crkve svetog Mihajla u Stonu
Prethodni članak

MIHAILO VOJISLAVLJEVIĆ (1050–1080)

caaaf198-7fed-4956-a95f-a1ca681975de
Naredni članak

SRPSKE ŠKOLE U DUBROVNIKU