АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је књижевница и академик Исидора Секулић

На данашњи дан, 16. фебруара 1877. године у бачком селу Мошорину је рођена књижевница и академик Исидора Секулић.

Школовала се у Новом Саду, Сомбору и Будимпешти, где је завршила Виши педагогијум, а докторирала је у Немачкој.

До 1909. године је радила као наставница и управитељица девојачке школе у Панчеву, када је прешла у Србију, где је наставила да ради у просвети и од 1919. године па до свог пензионисања 1931. године била професор гимназије у Београду.

Као књижевница, преводилац и тумач књижевних дела, још за живота је важила за врсног стилисту и најобразованију Српкињу свог времена, а после Другог светског рата постала је редовни члан САНУ.

Сарађивала је у свим бољим домаћим часописима и била један од најбољих преводилаца са енглеског језика, док је као путописац, у Писмима из Норвешке, поетски и мисаоно дочарала северњачки амбијент, природу и живот људи.

Писала је приповетке, есеје, критике и чланке, а нека од њених дела су, поред већ споменутих, роман Ђакон Богородичине цркве, приповетке Хроника паланачког гробља и Сапутници, есеји Аналитички тренуци и теме, Записи о моме народу, Мир и немирЊегошу ‒ књига дубоке оданости, Говор и језик, културна смотра народа и друга.

Исидора Секулић је преминула 5. априла 1958. године у Београду и сахрањена је на Топчидерском гробљу, а однедавно се на Топчидерској звезди, у близини куће у којој је провела један део свог живота, налази и споменик ове књижевнице, у природној величини.   

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1842. године рођен је филозоф, песник, политичар и академик Милан Кујунџић Абердар;
1873. године рођен је писац Радоје Домановић;
1933. године, у страху од немачких претњи, Чехословачка, Румунија и Југославија, закључивањем пакта о Малој антанти и стварањем Већа министара, учврстиле су савез створен 1920. године;
1956. године рођена је композиторка и пијанисткиња Ксенија Зечевић;
2005. године умро је архитекта Ранко Радовић;
2007. године умрла је песникиња и нованарка Даринка Јеврић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

First_Serbian_Uprising_voivode_flag
Претходни чланак

Срећан Дан државности!

Eustahija_Arsic_(1776-1843)
Наредни чланак

Умрла је списатељица Еустахија Арсић