AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je Jasna Šekarić – najbolji strelac XX veka

Na današnji dan, 17. decembra 1965. godine u Beogradu je rođena Jasna Šekarić, po izboru Međunarodne sportske streljačke federacije, najbolji strelac XX veka. Otac joj je bio vojno lice, pa se tako porodica sa Jasninih godinu dana preselila u Makedoniju, a potom 1970. godine u Osijek, gde je Jasna odrasla i živela do 1990. godine. Tamo je završila škole i počela da se bavi streljaštvom, kako ona kaže potpuno slučajno, kada joj je nastavnik na obuci iz opštenarodne odbrane dao da puca iz puške. Vrbovali su je i za rukomet, ali je ljubav prema streljaštvu prevagnula. Prvo veće takmičenje na kome je pobedila bilo je prvenstvo Slavonije i Baranje, krajem 1981. godine. U disciplinama kojima se proslavila (vazdušni i malokalibarski pištolj) počela je da se takmiči dve godine kasnije, da bi 1985. godine osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za juniore. Naredne godine prešla je u seniore, a uspesi i medalje su krenuli da se nižu kao na traci. Već te godine postala je seniorski prvak Evrope, 1987. godine seniorski prvak sveta, a 1988. godine na Olimpijskim igrama u Seulu osvojila je zlatnu medalju u disciplini vazdušni pištolj, i bronzanu medalju u disciplini malokalibarski pištolj. Po povratku u zemlju, u Osijeku joj je pripremljen svečani doček. Godine 1990. potpisala je za „Crvenu zvezdu“ i došla u Beograd, gde je ostala do danas. U svojoj bogatoj karijeri, koja još traje, Jasna Šekarić osvojila je više od devedeset medalja samo na najvećim svetskim i evropskim takmičenjima. Petostruki je evropski šampion, trostruki svetski šampion, a na olimpijskim igrama je učestvovala sedam puta i osvojila jednu zlatnu, tri srebrne i jednu bronzanu medalju. Treba napomenuti da je u dva od tri slučaja kada je osvajala srebro, u stvari gubila zlato, pošto je imala isti rezultat kao i šampionke, ali je bila lošija u „raspucavanju“. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja, više puta je proglašavana za najboljeg strelca u svetu za određenu godinu, kao i za najbolju sportistkinju i strelca bivših nam država, i jedini je strelac koji je na svim olimpijskim igrama došao do finala. Zanimljivo je takođe i to da je na tim takmičenjima učestvovala pod četiri različite zastave, pri tome ne menjajući mesto boravka i državljanstvo, a na Igrama u Pekingu imala je tu čast da nosi srpsku zastavu prilikom ceremonije svečanog otvaranja. Budući da se plasirala i na naredne Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, to će joj biti osmo učešće, čime će ispred nje ostati samo tri osobe koje su se u istoriji olimpijskih igara pojavile više puta od nje. Srećno naredne godine i srećan rođendan, Jasna!

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
2007. godine umro je prof. dr Aleksa Piščević, redovni član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva i redovni profesor Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

kralj
Prethodni članak

Rođen je kralj Aleksandar I Karađorđević

Akademik Nikola Pantić
Naredni članak

Rođen je geolog-paleontolog, profesor i akademik Nikola Pantić