АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је Јасна Шекарић – најбољи стрелац XX века

На данашњи дан, 17. децембра 1965. године у Београду је рођена Јасна Шекарић, по избору Међународне спортске стрељачке федерације, најбољи стрелац XX века. Отац јој је био војно лице, па се тако породица са Јасниних годину дана преселила у Македонију, а потом 1970. године у Осијек, где је Јасна одрасла и живела до 1990. године. Тамо је завршила школе и почела да се бави стрељаштвом, како она каже потпуно случајно, када јој је наставник на обуци из општенародне одбране дао да пуца из пушке. Врбовали су је и за рукомет, али је љубав према стрељаштву превагнула. Прво веће такмичење на коме је победила било је првенство Славоније и Барање, крајем 1981. године. У дисциплинама којима се прославила (ваздушни и малокалибарски пиштољ) почела је да се такмичи две године касније, да би 1985. године освојила златну медаљу на Европском првенству за јуниоре. Наредне године прешла је у сениоре, а успеси и медаље су кренули да се нижу као на траци. Већ те године постала је сениорски првак Европе, 1987. године сениорски првак света, а 1988. године на Олимпијским играма у Сеулу освојила је златну медаљу у дисциплини ваздушни пиштољ, и бронзану медаљу у дисциплини малокалибарски пиштољ. По повратку у земљу, у Осијеку јој је припремљен свечани дочек. Године 1990. потписала је за „Црвену звезду“ и дошла у Београд, где је остала до данас. У својој богатој каријери, која још траје, Јасна Шекарић освојила је више од деведесет медаља само на највећим светским и европским такмичењима. Петоструки је европски шампион, троструки светски шампион, а на олимпијским играма је учествовала седам пута и освојила једну златну, три сребрне и једну бронзану медаљу. Треба напоменути да је у два од три случаја када је освајала сребро, у ствари губила злато, пошто је имала исти резултат као и шампионке, али је била лошија у „распуцавању“. Добитница је многобројних награда и признања, више пута је проглашавана за најбољег стрелца у свету за одређену годину, као и за најбољу спортисткињу и стрелца бивших нам држава, и једини је стрелац који је на свим олимпијским играма дошао до финала. Занимљиво је такође и то да је на тим такмичењима учествовала под четири различите заставе, при томе не мењајући место боравка и држављанство, а на Играма у Пекингу имала је ту част да носи српску заставу приликом церемоније свечаног отварања. Будући да се пласирала и на наредне Олимпијске игре у Рио де Жанеиру, то ће јој бити осмо учешће, чиме ће испред ње остати само три особе које су се у историји олимпијских игара појавиле више пута од ње. Срећно наредне године и срећан рођендан, Јасна!

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
2007. године умро је проф. др Алекса Пишчевић, редовни члан Академије медицинских наука Српског лекарског друштва и редовни професор Стоматолошког факултета Универзитета у Београду.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

kralj
Претходни чланак

Рођен је краљ Александар I Карађорђевић

Aкадемик Никола Пантић
Наредни чланак

Рођен је геолог-палеонтолог, професор и академик Никола Пантић