AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je harmonikašica, kompozitor i solista Radio Beograda, Radojka Živković

Na današnji dan, 24. avgusta 1923. godine u selu Globoder kod Kruševca rođena je harmonikašica, kompozitor i solista Radio Beograda, Radojka Tomić, kasnije Živković. Kao ćerka poznatog svirača i učitelja harmonike, Tihomira Tomića, ona je još kao dete pokazivala izuzetnu sklonost ka muzici, i mada se otac u početku tome protivio, njena upornost je pobedila. Već sa osam godina, marta meseca 1932. godine, „Politika“ je pisala o njenom nastupu, a tri godine kasnije, na prvom jugoslovenskom takmičenju harmonikaša, ona je oduševila publiku i osvojila prvu nagradu stručnog žirija. Počela je da drži koncerte širom zemlje, Radio Beograd ju je angažovao u emisijama, a posle Drugog svetskog rata postala je i solista ove kuće. Godine 1941. upoznala je i svog budućeg muža, harmonikaša Milutina Tineta Živkovića, sa kojim je potom zajedno nastupala. Tokom svoje karijere, bilo sama, sa mužem ili u okviru ansambla, Radojka je održala više od deset hiljada koncerata, od čega skoro hiljadu u inostranstvu. Snimila je i veliki broj ploča, a bavila se i komponovanjem kola i pesama u narodnom duhu. Za svoje stvaralštvo i interpretacije dobila je i mnoge nagrade i priznanja, među kojima se ističu Nagrada sa međunarodnog festivala u Langolenu u Velikoj Britaniji, Nagrada „Vlastimir Pavlović Carevac“ i više puta osvojen „Zlatni mikrofon“, a 1956. godine o njoj je snimljen i dokumentarni film za UNESKO. Radojka Živković preminula je u 14. avgusta 2002. godine i sahranjena je na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1914. godine završene su operacije u vezi sa Cerskom bitkom, u kojoj je srpska vojska pod komandom Stepe Stepanovića potukla austrougarsku vojsku u Prvom svetskom ratu i odnela prvu savezničku pobedu ;
1946. godine rođen je reditelj Goran Marković;
2008. godine umro je je književnik Branislav Dragojević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

250px-Micatomic
Prethodni članak

Umro je glumac Milivoje Mića Tomić

Aleksandar_Mladenović
Naredni članak

Rođen je lingvista i akademik Aleksandar Mladenović