АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је хармоникашица, композитор и солиста Радио Београда, Радојка Живковић

На данашњи дан, 24. августа 1923. године у селу Глободер код Крушевца рођена је хармоникашица, композитор и солиста Радио Београда, Радојка Томић, касније Живковић. Као ћерка познатог свирача и учитеља хармонике, Тихомира Томића, она је још као дете показивала изузетну склоност ка музици, и мада се отац у почетку томе противио, њена упорност је победила. Већ са осам година, марта месеца 1932. године, „Политика“ је писала о њеном наступу, а три године касније, на првом југословенском такмичењу хармоникаша, она је одушевила публику и освојила прву награду стручног жирија. Почела је да држи концерте широм земље, Радио Београд ју је ангажовао у емисијама, а после Другог светског рата постала је и солиста ове куће. Године 1941. упознала је и свог будућег мужа, хармоникаша Милутина Тинета Живковића, са којим је потом заједно наступала. Током своје каријере, било сама, са мужем или у оквиру ансамбла, Радојка је одржала више од десет хиљада концерата, од чега скоро хиљаду у иностранству. Снимила је и велики број плоча, а бавила се и компоновањем кола и песама у народном духу. За своје стваралштво и интерпретације добила је и многе награде и признања, међу којима се истичу Награда са међународног фестивала у Ланголену у Великој Британији, Награда „Властимир Павловић Царевац“ и више пута освојен „Златни микрофон“, а 1956. године о њој је снимљен и документарни филм за УНЕСКО. Радојка Живковић преминула је у 14. августа 2002. године и сахрањена је на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1914. године завршене су операције у вези са Церском битком, у којој је српска војска под командом Степе Степановића потукла аустроугарску војску у Првом светском рату и однела прву савезничку победу ;
1946. године рођен је редитељ Горан Марковић;
2008. године умро је је књижевник Бранислав Драгојевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

250px-Micatomic
Претходни чланак

Умро је глумац Миливоје Мића Томић

Aleksandar_Mladenović
Наредни чланак

Рођен је лингвиста и академик Александар Младеновић