АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је глумица Злата Петковић

#НаДанашњиДан, 11. фебруара 1954. године у Сврљигу је рођена глумица и бивша Мис Југославије, Злата Петковић. Основну школу и три разреда гимназије завршила је у Смедереву, а последњи у Загребу. Још као средњошколка се бавила певањем и учествовала на избору за Мис тинејџ, те је путовала у Токио на светски избор, где је изабрана за Мис фотогеничности. По повратку у земљу је наставила школовање, као и бављење манекенством, па је 1971. године као Мис Југославије учествовала на светском избору у Лондону. Након тога је прихватила понуду да глуми у домаћем филму „Бубашинтер“, што ју је навело да после другог разреда гимнaзије покуша да упише глуму. Иако је ушла у ужи избор, Злата је тада одустала и одлучила да прво заврши гимназију, а у том периоду се појављивала као најављивачица програма и прва се гледаоцима обратила са тада експерименталног Другог ТВ програма. Факултет драмских уметности уписала је 1972. године у класи са Богданом Диклићем, Лазом Ристовским, Љиљаном Стјепановић и другима, а одмах по дипломирању добила је и прву велику улогу у серији Александра Ђорђевића, „Отписани“. Била је чланица Југословенског драмског позоришта, а поред глуме је, са Цунетом Гојковићем и Тозовцем, током осамдесетих година водила и музичку емисију „Фолк парада“. Једна од наших најлепших глумица, Злата Петковић, преминула је изненада у педесет деветој години, 3. децембра 2012. године, и сахрањена је на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1754. године рођен је устаник Танаско Рајић;
1817. године рођен је песник, правник и политичар Јован Суботић;
1901. године умро је краљ Милан Обреновић;
1953. године умро је сликар Урош Предић;
1967. године умро је сликар, један од оснивача и првих наставника Академије ликовних уметности у Београду, Мило Милуновић;
1993. године умрла је песникиња, књижевница и академик Десанка Максимовић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Jovanovic_Ljubomir
Претходни чланак

Умро је историчар, политичар и професор Универзитета у Београду, Љубомир Јовановић

nesa2
Наредни чланак

Умро је музичар Ненад Радуловић – Неша Лептир