ЉудиНа данашњи дан

Рођена је глумица Олга Ивановић

На данашњи дан, 20. маја 1921. године у Хоргошу је рођена глумица Олга Ивановић.

Првобитно је уписала студије медицине у Београду, 1940. године, које је већ наредне године, због избијања Другог светског рата, прекинула.

Радила је потом у алексиначкој болници, као нека врста помоћника лекара, са чиме је наставила и у прво време по ослобођењу, али се укључила и у аматерску групу која је припремала рецитале и приредбе са којима су гостовали по околним селима.

Када су факултети прорадили, вратила се у Београд и наставила студије медицине, паралелно покушавајући да се прикључи аматерском позоришту. То јој није пошло за руком, али је зато успела из другог покушаја да прође на аудицији за Народно позориште.

Најзначајније улоге остварила је током златног периода Београдског драмског позоришта и у првим деценијама Атељеа 212, али је и поред многобројних остварења, како у позоришту, тако и на филму и телевизији, широј публици највише остала у памћењу по улози Снежане Николајевић у серији Позориште у кући.

Олга Ивановић преминула је у осамдесет првој години живота, 14. септембра 2001. године, у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

  1. године донета је одлука о расписивању зајма за привредни препород Србије.
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

_sp-pesnik-milutin-bojic
Претходни чланак

Рођен је Милутин Бојић

Обновљени споменик цару Јовану Ненаду у Суботици на коме пише: „Твоја је мисао победилаˮ
Наредни чланак

ЈОВАН НЕНАД – ПОСЛЕДЊИ СРПСКИ ЦАР