AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je glumica Neda Arnerić

Na današnji dan, 15. jula 1953. godine u Knjaževcu je rođena glumica Neda Arnerić.

Tokom osnovne škole je učila balet i bila član Dečje dramske grupe Radio Beograda, da bi već sa trinaest godina glumila u filmu Puriše Đorđevića San.

Nakon Devete beogradske gimnazije upisala je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju, i nastavila da snima filmove, što ju je sprečilo da nastavi Akademiju, ali je kasnije diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu.

Do sada je glumila u više od stotinu filmova i TV serija, i ostvarila na desetine pozorišnih uloga, a jedno vreme je živela i snimala i u inostranstvu.

Pored ostalog, vodila je galeriju Atrijum u Beogradu i bila narodna poslanica, a neki od njenih najpoznatijih filmova su Višnja na Tašmajdanu, Užička republika, Ko to tamo peva, Varljivo leto ’68, Tajvanska kanasta, Haloa – praznik kurvi

Neda Arnerić je za svoj rad dobila mnoge nagrade i priznanja, među kojima su Zlatna arena u Puli, Carica Teodora, Nagrada Pavle Vuisić, Plaketa Jugoslovenske kinoteke i druge.

Srećan rođendan!

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1663. godine u Perastu je rođen Marko Martinović, pomorac, matematičar i jedan od najučenijih ljudi svog vremena.
1847. godine u Kragujevcu je izašao je prvi broj Glasa javnosti;
1910. godine rođen je fudbaler i selektor Aleksandar Tirnanić Tirke;
1922. godine rođen je Božidar Petrović, srpski arhitekta i redovni profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu;
1946. godine završen je Beogradski proces;
1971. godine umro je glumac Ljubiša Jovanović;
1993. godine umro je slikar Boža Ilić;
2006. godine umro je Mladen Bata Vranešević, član grupe Laboratorija zvuka.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Prethodni članak

SKALA A–Š: Dirigent i solista Nikolina Kovačević

Untitled
Naredni članak

SRPSKI NARODNI KALENDAR 2018 (15. jul)