АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је глумица Неда Арнерић

На данашњи дан, 15. јула 1953. године у Књажевцу је рођена глумица Неда Арнерић.

Током основне школе је учила балет и била члан Дечје драмске групе Радио Београда, да би већ са тринаест година глумила у филму Пурише Ђорђевића Сан.

Након Девете београдске гимназије уписала je Академију за позориште, филм, радио и телевизију, и наставила да снима филмове, што ју је спречило да настави Академију, али је касније дипломирала историју уметности на Филозофском факултету.

До сада је глумила у више од стотину филмова и ТВ серија, и остварила на десетине позоришних улога, а једно време је живела и снимала и у иностранству.

Поред осталог, водила је галерију Атријум у Београду и била народна посланица, а неки од њених најпознатијих филмова су Вишња на Ташмајдану, Ужичка република, Ко то тамо пева, Варљиво лето ’68, Тајванска канаста, Халоа – празник курви

Неда Арнерић је за свој рад добила многе награде и признања, међу којима су Златна арена у Пули, Царица Теодора, Награда Павле Вуисић, Плакета Југословенске кинотеке и друге.

Срећан рођендан!

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1663. године у Перасту је рођен Марко Мартиновић, поморац, математичар и један од најученијих људи свог времена.
1847. године у Крагујевцу је изашао је први број Гласа јавности;
1910. године рођен је фудбалер и селектор Александар Тирнанић Тирке;
1922. године рођен је Божидар Петровић, српски архитекта и редовни професор Архитектонског факултета Универзитета у Београду;
1946. године завршен је Београдски процес;
1971. године умро је глумац Љубиша Јовановић;
1993. године умро је сликар Божа Илић;
2006. године умро је Младен Бата Вранешевић, члан групе Лабораторија звука.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Претходни чланак

СКАЛА А–Ш: Диригент и солиста Николина Ковачевић

Untitled
Наредни чланак

СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР 2018 (15. јул)