AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je glumica Milena Dravić

Na današnji dan, 5. oktobra 1940.godine u Beogradu je rođena glumica Milena Dravić. U glavnom gradu je završila osnovnu školu i gimnaziju i išla na balet, da bi prvu ulogu dobila 1959. godine tokom boravka u Sarajevu. Bilo je to u filmu „Vrata ostaju otvorena“, u produkciji Bosna filma, nakon čega je snimila još nekoliko filmova i upisala Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Tada je snimila i „Prekobrojnu“, za koju je dobila svoju prvu Zlatnu arenu u Puli, posle čega su uloge počele da se nižu jedna za drugom. Snimala je kako ratne filmove, tako i filmove crnog talasa, te romantične komedije, a glumila je i u Ateljeu 212. Sedamdesetih godina prošlog veka postala je možda i najveća zvezda domaćeg filma, dobila je još jednu Zlatnu pulsku arenu za ulogu u „Biciklistima“, i početkom te decenije udala se za Dragana Nikolića, pa su njih dvoje narednih decenija bili najpopularniji glumački par u zemlji. Tokom svoje karijere, duže od pola veka, Milena je ostvarila mnoštvo pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga, među kojima je teško izdvojiti nekoliko, i takođe je dobila mnoge nagrade i priznanja, a pored već spomenutih, neka od njih su i Statueta „Joakim Vujić“, Nagrada „Žanka Stokić“, nagrada na Kanskom festivalu, Nagrada „Pavle Vuisić“ i druga. Srpski legat želi joj srećan rođendan.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1908. godine Austrougarska je objavila aneksiju Bosne i Hercegovine;
1948. godine rođen je pisac Zoran Živković;
1954. godine potpisan je Londonski sporazum o ukidanju Slobodne zone Trsta i dodeli zone B i manjeg dela zone A Jugoslaviji, a većeg dela zone A sa gradom Trstom Italiji;
1973. godine preminula je Milunka Savić, žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja;
1997. godine umro je akademski slikar i profesor Milo Dimitrijević;
2000. godine organizovane su demonstracije u Beogradu.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

kolja-milunovich-foto-zze-jovanovich
Prethodni članak

Rođen je vajar Nikola Kolja Milunović

rektor-eric-250x300
Naredni članak

Rođen je kompozitor Zoran Erić