АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је глумица Милена Дравић

На данашњи дан, 5. октобра 1940.године у Београду је рођена глумица Милена Дравић. У главном граду је завршила основну школу и гимназију и ишла на балет, да би прву улогу добила 1959. године током боравка у Сарајеву. Било је то у филму „Врата остају отворена“, у продукцији Босна филма, након чега је снимила још неколико филмова и уписала Факултет драмских уметности у Београду. Тада је снимила и „Прекобројну“, за коју је добила своју прву Златну арену у Пули, после чега су улоге почеле да се нижу једна за другом. Снимала је како ратне филмове, тако и филмове црног таласа, те романтичне комедије, а глумила је и у Атељеу 212. Седамдесетих година прошлог века постала је можда и највећа звезда домаћег филма, добила је још једну Златну пулску арену за улогу у „Бициклистима“, и почетком те деценије удала се за Драгана Николића, па су њих двоје наредних деценија били најпопуларнији глумачки пар у земљи. Током своје каријере, дуже од пола века, Милена је остварила мноштво позоришних, филмских и телевизијских улога, међу којима је тешко издвојити неколико, и такође је добила многе награде и признања, а поред већ споменутих, нека од њих су и Статуета „Јоаким Вујић“, Награда „Жанка Стокић“, награда на Канском фестивалу, Награда „Павле Вуисић“ и друга. Српски легат жели јој срећан рођендан.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1908. године Аустроугарска је објавила анексију Босне и Херцеговине;
1948. године рођен је писац Зоран Живковић;
1954. године потписан је Лондонски споразум о укидању Слободне зоне Трста и додели зоне Б и мањег дела зоне А Југославији, а већег дела зоне А са градом Трстом Италији;
1973. године преминула је Милунка Савић, жена са највише одликовања у историји ратовања;
1997. године умро je академски сликар и професор Мило Димитријевић;
2000. године организоване су демонстрације у Београду.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

kolja-milunovich-foto-zze-jovanovich
Претходни чланак

Рођен је вајар Никола Коља Милуновић

rektor-eric-250x300
Наредни чланак

Рођен је композитор Зоран Ерић