AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je glumica i pevačica Olivera Katarina

Na današnji dan, 5. marta 1940. godine u Beogradu je rođena glumica i pevačica Olivera Katarina. U glavnom gradu je završila osnovnu školu kod Saborne crkve, posle čega je pohađala Drugu žensku gimnaziju, a paralelno sa školovanjem išla je na balet i časove klavira. Pošto je odustala od studija prava, koje je prvo upisala, i posle kraćeg boravka u Parizu, upisala je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju, a svoju pozorišnu karijeru počela je još kao student. Pored pozorišta, igrala je u desetak domaćih i dvadesetak inostranih filmova. Za film „Goja“ nagrađena je na filmskim festivalima u Moskvi i Veneciji, a njena verovatno najpoznatija uloga bila je u filmu „Skupljači perja“, koji je nagrađen na Filmskom festivalu u Kanu. Takođe je ostvarila i veoma uspešnu pevačku karijeru, te je izvodeći izvorne narodne i ciganske pesme održala više od stotinu koncerata širom sveta i snimila singlove i ploče sa srpskom, ciganskom, grčkom, indonežanskom i crnačkom muzikom. Pevala je kompozicije Morikonea, Šarla Demona, Doma Suzukija, Mikisa Teodorakisa, Kornelija Kovača i drugih kompozitora, a u čuvenoj francuskoj „Olimpiji“ održala je više od sedamdeset uzastopnih koncerta kojima su prisustvovale sve vodeće francuske zvezde filma i muzike toga vremena. Olivera Katarina povukla se iz javnosti sredinom osamdesetih godina, ali se pre desetak godina vratila filmu i održala nekoliko koncerata. Autor je zbirke pesama Beli Badnjaci, kao i memoarske proze Aristokratsko stopalo, a svoj oproštajni koncert održala je 2013. godine u Sava centru.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1811. godine rođen je pravnik, političar i publicista Konstantin Bogdanović;
1879. godine umro je ekonomista, političar i ministar prosvete i finansija, Kosta Cukić;
1952. godine rođen je fudbalski golman Petar Borota;
2015. godine preminuo je muzičar Vlada Divnjan, jedan od osnivača i predvodnik beogradskog vokalno-instrumentalnog sastava Idoli.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Grbsdcrvenazvezda
Prethodni članak

Osnovano je Sportsko društvo „Crvena zvezda“

Sombor maj 2015
Naredni članak

U tem Somboru Naj@Sombor