АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је глумица и певачица Оливера Катарина

На данашњи дан, 5. марта 1940. године у Београду је рођена глумица и певачица Оливера Катарина. У главном граду је завршила основну школу код Саборне цркве, после чега је похађала Другу женску гимназију, а паралелно са школовањем ишла је на балет и часове клавира. Пошто је одустала од студија права, које је прво уписала, и после краћег боравка у Паризу, уписала је Академију за позориште, филм, радио и телевизију, а своју позоришну каријеру почела је још као студент. Поред позоришта, играла је у десетак домаћих и двадесетак иностраних филмова. За филм „Гоја“ награђена је на филмским фестивалима у Москви и Венецији, a њена вероватно најпознатија улога била је у филму „Скупљачи перја“, који је награђен на Филмском фестивалу у Кану. Такође је остварила и веома успешну певачку каријеру, те је изводећи изворне народне и циганске песме одржала више од стотину концерата широм света и снимила синглове и плоче са српском, циганском, грчком, индонежанском и црначком музиком. Певала је композиције Мориконеа, Шарла Демона, Дома Сузукија, Микиса Теодоракиса, Корнелија Ковача и других композитора, а у чувеној француској „Олимпији“ одржала је више од седамдесет узастопних концерта којима су присуствовале све водеће француске звезде филма и музике тога времена. Оливера Катарина повукла се из јавности средином осамдесетих година, али се пре десетак година вратила филму и одржала неколико концерата. Аутор је збирке песама Бели Бадњаци, као и мемоарске прозе Аристократско стопало, а свој опроштајни концерт одржала је 2013. године у Сава центру.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1811. године рођен је правник, политичар и публициста Константин Богдановић;
1879. године умро је економиста, политичар и министар просвете и финансија, Коста Цукић;
1952. године рођен је фудбалски голман Петар Борота;
2015. године преминуо је музичар Влада Дивњан, један од оснивача и предводник београдског вокално-инструменталног састава Идоли.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Grbsdcrvenazvezda
Претходни чланак

Основано је Спортско друштво „Црвена звезда“

Сомбор мај 2015
Наредни чланак

У тем Сомбору Нај@Сомбор