АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је глумица Беба Лончар

На данашњи дан, 28. априла 1943. године у Београду је рођена глумица Десанка Беба Лончар.

Већ као ученица је била изабрана за спикерку дечијих емисија на конкурсу РТБ-а, да би са седамнаест година почела глумачку каријеру филмовима Девети круг и Љубав и мода, којим је преко ноћи постала југословенска филмска звезда.

Наредних година је снимила још неколико филмова у земљи, да би средином шездесетих година прешла да живи и снима у Италији.

Након четрдесетак филмова у иностранству и неколико у Југославији, 1982. године је одлучила да прекине да глуми и вратила се у Београд, у коме и данас живи.

Иако је у јавности нема већ скоро четири деценије, сцена Бебе Лончар на веспи како крстари Београдом кога више нема, још увек је једна од најпрепознатљивијих у историји домаће кинематографије. Срећан рођендан!

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1873. године умро је глумац и редитељ Лаза Телечки;
1899. године рођен је књижевни критичар и професор Милош Савковић;
1908. године умро је писац и историчар Ристо Пророковић;
1918. године, у затвору у Терезину је услед лоших затворских услова, мучења и туберкулозе умро Гаврило Принцип, члан тајне организације Млада Босна и атентатор на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда;
1930. године умро је генерал и војни министар Михаило Живковић Гвоздени;
1936. године умро је сликар Игњат Јоб;
1962. године свечано је отворен нови аеродром у Сурчину, данас Аеродром Никола Тесла;
2018. године умро је филозоф и професор Андрија Крешић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Serbian_gun_battery_on_the_front_near_Nish
Претходни чланак

РАСТКО ПЕТРОВИЋ: ВЕЛИКИ ДРУГ

Screenshot_1
Наредни чланак

КЊИЖАРСТВО ГРАДА БЕОГРАДА