AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je džez pevačica Nada Knežević

Na današnji dan, 3. oktobra 1940. godine u Beogradu je rođena džez pevačica Nada Knežević.

Pevanje je učila od svoje petnaeste godine kod Zdenke Zikove, pevala je i na beogradskim igrankama, a široj javnosti skrenula je pažnju na sebe 1956. godine, na džez koncertu Mlade snage. Dve godine kasnije snimala je za Radio Beograd i naredne godine učestvovala na Opatijskom festivalu. Posle toga je bila učesnica i pobednica mnogih drugih domaćih i inostranih festivala, predstavljajući i tadašnju Jugoslaviju. Početkom šezdesetih godina boravila je u Zapadnoj Nemačkoj i Skandinaviji, gde je pored  nastupa po džez klubovima za dansko-švedsko-norveški radio snimila dvočasovni muzički program i imala ponudu za evropsku turneju, koju je iz privatnih razloga morala da odbije. Nastavila je sa nastupima i pevanjem na festivalima, a Udruženje džez muzičara joj je povodom pola veka karijere dodelilo Povelju za doprinos i razvoj muzičkog stvaralaštva.

Poslednji koncert održala je 1995. godine, a pre deset godina je na Džez festivalu Nišvil dobila nagradu za životno delo.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1791. godine rođen je pesnik Sima Milutinović Sarajlija;
1914. godine završena je ofanziva na Kajmakčalanu, što je bila prva pobeda srpske vojske posle povlačenja preko Albanije;
1929. godine Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca promenila je naziv u Kraljevina Jugoslavija, a državna teritorija podeljena je na devet banovina;
1939. godine rođen je srpski fudbaler i trener Velibor Vasović;
1944. godine rasformiran je Banjički logor;
1977. godine je umro je književni i pozorišni kritičar, istoričar književnosti i akademik Velibor Gligorić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

22237000_1797607896948388_841750752_n
Prethodni članak

„Rastanak je za ljubav ono što i vetar za vatru (...)ˮ Ivo Andrić

SO LONG AS YOU DON'T STOP
Naredni članak

„Uspomene Živorada Nastasijevićaˮ u Smederevu