AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je dramaturg i scenarista Bojana Andrić

Na današnji dan, 11. juna 1944. godine u Beogradu je rođena dramaturg, scenarista, istoričar televizije i reditelj Bojana Andrić.

Nakon detinjstva i mladosti koje je provela u Sarajevu, u rodnom gradu je diplomirala dramaturgiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju.

Od 1971. godine je radila kao dramaturg i urednik u Igranom programu Televizije Beograd, a od 1987. bavi se istorijom te kuće, te je radila i na osnivanju Muzeja televizije. Suosnivač je Međunarodnog festivala filmova o ljudskim pravima, autor nekoliko knjiga o TV dramama i istoriji TV Beograda, a iako je već skoro deceniju i po u penziji, na RTS-u radi autorski projekat Trezor.

Bojana Andrić je za svoj rad dobila i još uvek dobija mnoge nagrade i priznanja, među kojima su Povelja Udruženja novinara Srbije, Plaketa Jugoslovenske kinoteke, Nagrada Tanja Petrović za izuzetan doprinos afirmaciji kulture i umetnosti, Nagrada za živtono delo Martovskog festivala i druge.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1903. godine, a 29. maja po julijanskom kalendaru, izvršen je Majski prevrat;
1903. godine umro je Milovan S. Pavlović, srpski general iz vremena Kraljevine Srbije, upravnik Vojne akademije i ministar vojske;
1923. godine rođena je glumica Olga Spiridonović;
1924. godine rođen je dirigent i pedagog Borislav Pašćan;
1990. godine umro je istoričar, profesor i akademik Vaso Čubrilović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

image004
Prethodni članak

Završena je NATO agresija na našu zemlju

NikšaStipčević
Naredni članak

Umro je istoričar književnosti, profesor i akademik Nikša Stipčević