АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је драматург и сценариста Бојана Андрић

На данашњи дан, 11. јуна 1944. године у Београду је рођена драматург, сценариста, историчар телевизије и редитељ Бојана Андрић.

Након детињства и младости које је провела у Сарајеву, у родном граду је дипломирала драматургију на Академији за позориште, филм, радио и телевизију.

Од 1971. године је радила као драматург и уредник у Играном програму Телевизије Београд, а од 1987. бави се историјом те куће, те је радила и на оснивању Музеја телевизије. Суоснивач је Међународног фестивала филмова о људским правима, аутор неколико књига о ТВ драмама и историји ТВ Београда, а иако је већ скоро деценију и по у пензији, на РТС-у ради ауторски пројекат Трезор.

Бојана Андрић је за свој рад добила и још увек добија многе награде и признања, међу којима су Повеља Удружења новинара Србије, Плакета Југословенске кинотеке, Награда Тања Петровић за изузетан допринос афирмацији културе и уметности, Награда за живтоно дело Мартовског фестивала и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1903. године, а 29. маја по јулијанском календару, извршен је Мајски преврат;
1903. године умро је Милован С. Павловић, српски генерал из времена Краљевине Србије, управник Војне академије и министар војске;
1923. године рођена је глумица Олга Спиридоновић;
1924. године рођен је диригент и педагог Борислав Пашћан;
1990. године умро је историчар, професор и академик Васо Чубриловић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

image004
Претходни чланак

Завршена је НАТО агресија на нашу земљу

NikšaStipčević
Наредни чланак

Умро је историчар књижевности, професор и академик Никша Стипчевић