АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је челисткиња Ксенија Јанковић

На данашњи дан, 26. октобра 1958. године у Нишу је рођена челисткиња Ксенија Јанковић.

Са шест година је почела да свира чело, а са девет је већ дебитовала са Београдском филхармонијом. Школовање је наставила у Централној музичкој школи при Московском конзерваторијуму, па Швајцарској и Немачкој.

Учествовала је и побеђивала на више националних и интернационалних такмичења, одржала бројне реситале широм Европе, наступала као солиста са оркестрима Московске, Будимпештанске, Лондонске и других филхармонија, те сарађивала са многим еминентним музичарима данашњице.

Поред тога, Ксенија Јанковић се већ више од три деценије бави и педагошким радом, последњих петнаестак година на Високој школи за музику у Детмолду у Немачкој, а пре тога на Музичкој академији у Загребу, па Факултету музичке уметности у Београду и Високој школи за музику у Вирцбургу.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1875. године рођен је политичар и министар у Краљевини СХС Светозар Прибићевић;
1893. године рођен је један од најзначајнијих српских књижевника Милош Црњански;
1949. године рођен је кошаркаш и тренер Зоран Мока Славнић;
1961. године Иво Андрић је добио Нобелову награду за књижевност.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Marko_vukobrat_jaric
Претходни чланак

Умро је физичар Марко Вукобрат-Јарић

Andra_Banković
Наредни чланак

Рођен је један од пионира српског социјалистичког покрета Андра Банковић