AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je balerina, reditelj i koreograf Ani Radošević

Na današnji dan, 4. septembra 1915. godine u Češkim Buđovicama je rođena buduća balerina, reditelj i koreograf Ani Radošević.

Privatnu školu za glumu, pevanje i balet je završila 1935. i iste godine dobila angažman u Pragu, odakle se već sledeće godine preselila u Zagreb, gde je pored pohađanja Škole plesne umetnosti, nastupala i u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Nakon diplomiranja 1939, preselila se u Sarajevo i tu otvorila Studio modernog plesa, te sarađivala sa Danonom, Dimitrijevićem, Mujezinovićem i grupom bivših praških studenata u osnivanju i delovanju umetničkog društva Collegium artisticum.

Tokom Drugog svetskog rata se priključila partizanima i bila raspoređena u Kazalište narodnog oslobođenja pri Vrhovnom štabu NOV.

Posle rata je najpre igrala u beogradskom Narodnom pozorištu i 1947. bila osnivač i prvi direktor Srednje baletske škole u Beogradu do 1950. godine. Zatim se vratila u Narodno pozorište i postala rukovodilac baleta, radila koreografije, režirala i honorarno predavala scenske kretnje na beogradskoj Muzičkoj akademiji.

Takođe se bavila istraživačkim radom i prevodila sa češkog jezika, a kao koreograf je gostovala u brojnim drugim domaćim i stranim teatrima, sarađujući sa najpoznatijim svetskim rediteljima.

Ani Radošević, dobitnica mnogih nagrada i priznanja za svoj rad, umrla je 29. decembra 2004. godine u Beogradu

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1842. godine tokom Vučićeve bune vojska Tome Vučića-Perišića je kod Kragujevca pobedila vojsku kneza Mihaila;
1884. godine krenuo je prvi voz na pruzi Beograd–Niš;
1899. godine umro je srpski državnik, političar, istoričar, osnivač i vođa Narodnoliberalne stranke Jovan Ristić;
1904. godine osnovano je umetničko udruženje Lada;
1950. godine rođen je glumac Aleksandar Berček;
2018. godine umro je neuropsihijatar, profesor i akademik Vladeta Jerotić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Miloš_Obilić,_by_Aleksandar_Dobrić,_1861
Prethodni članak

SVETLI OBRAZ MILOŠA OBILIĆA

fando
Naredni članak

Rođen je snimatelj Milorad Jakšić Fanđo