АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је балерина, редитељ и кореограф Ани Радошевић

На данашњи дан, 4. септембра 1915. године у Чешким Буђовицама је рођена будућа балерина, редитељ и кореограф Ани Радошевић.

Приватну школу за глуму, певање и балет је завршила 1935. и исте године добила ангажман у Прагу, одакле се већ следеће године преселила у Загреб, где је поред похађања Школе плесне уметности, наступала и у Хрватском народном казалишту.

Након дипломирања 1939, преселила се у Сарајево и ту отворила Студио модерног плеса, те сарађивала са Даноном, Димитријевићем, Мујезиновићем и групом бивших прашких студената у оснивању и деловању уметничког друштва Collegium artisticum.

Током Другог светског рата се прикључила партизанима и била распоређена у Казалиште народног ослобођења при Врховном штабу НОВ.

После рата је најпре играла у београдском Народном позоришту и 1947. била оснивач и први директор Средње балетске школе у Београду до 1950. године. Затим се вратила у Народно позориште и постала руководилац балета, радила кореографије, режирала и хонорарно предавала сценске кретње на београдској Музичкој академији.

Такође се бавила истраживачким радом и преводила са чешког језика, а као кореограф је гостовала у бројним другим домаћим и страним театрима, сарађујући са најпознатијим светским редитељима.

Ани Радошевић, добитница многих награда и признања за свој рад, умрла је 29. децембра 2004. године у Београду

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1842. године током Вучићеве буне војска Томе Вучића-Перишића је код Крагујевца победила војску кнеза Михаила;
1884. године кренуо је први воз на прузи Београд–Ниш;
1899. године умро је српски државник, политичар, историчар, оснивач и вођа Народнолибералне странке Јован Ристић;
1904. године основано је уметничко удружење Лада;
1950. године рођен је глумац Александар Берчек;
2018. године умро је неуропсихијатар, професор и академик Владета Јеротић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Miloš_Obilić,_by_Aleksandar_Dobrić,_1861
Претходни чланак

СВЕТЛИ ОБРАЗ МИЛОША ОБИЛИЋА

fando
Наредни чланак

Рођен је сниматељ Милорад Јакшић Фанђо