AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je balerina, koreograf i pedagog Marina Olenjina

Na današnji dan, 2. aprila 1907. godine u Moskvi je rođena balerina, koreograf i pedagog Marina Olenjina.

Otac joj je bio operski reditelj, majka je svirala klavir, a ujak joj je bio čuveni Konstantin Stanislavski. Školovala se u Sankt Peterburgu, ali je usled revolucije 1923. godine izbegla u Kraljevinu SHS i postala članica beogradskog baleta.

Do 1941. je bila solistkinja Narodnog pozorišta, da bi tokom Drugog svetskog rata sa mužem otišla u Crnu Goru i bila odvedena u logor u Skadru, odakle je uspela da pobegne i priključi se partizanima, gde je okupila pozorišne ljude i osnovala pozorište Narodno oslobođenje.

Nakon rata je 1950. godine sa grupom od tridesetak igrača prešla iz Beograda u Novi Sad i tu osnovala Balet Srpskog narodnog pozorišta, čiji je bila prvi šef i koreograf.

Nažalost, već sredinom te decenije je počela da oseća probleme sa zdravljem. Marina Olenjina je umrla 26. jula 1963. godine u Beogradu, a poslednjih petnaestak godina se dodeljuje nagrada baletskim umetnicima za vrhunsko profesionalno umetničko stvaralštvo koja nosi njeno ime, dok se od 2011. godine ispred Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu nalazi i njen spomenik.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1900. godine rođen je glumac Milivoje Živanović;
1908. godine umro je Božidar Karađorđević;
1939. godine rođen je operski pevač Živan Saramandić;
1939. godine rođen je reditelj Jovan Ristić;
1965. godine umro je fiziolog, profesor i predsednik SANU, Ilija Đuričić;
2007. godine umro je odbojkaš Žarko Petrović.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Rastko_Petrović
Prethodni članak

Rastko Petrović: SAVA ŠUMANOVIĆ I ESTETIKA SUVIŠE STVARNOG U NOVOJ UMETNOSTI

studentski-kulturni-centar
Naredni članak

Otvoren je Studentski kulturni centar u Beogradu